Меню
Меню
Суроватъчен Протеин - Прием и Странични ефекти

11.10.2019 00:32:22

Суроватъчен Протеин - Прием и Странични ефекти

В статията ще намерите отговори на следните въпроси:
Какво е суроватъчен протеин?
Има ли странични ефекти при прием на суроватъчен протеин?
Какви са цените на суроватъчните протеини?
Ще ми помогне ли да натрупам мускулна маса?
Да приемам ли суроватъчен протеин, когато свалям килограми и целта ми е да отслабвам?

Накратко за суроватъчния протеин:
Суроватъчният протеин е една от най-използваните хранителни добавки в целия свят. Произвежда се от мляко и е напълно безвреден. Неговата основна функция е да подпомага мусулното възстановяване и да подкрепя покачването на чиста мускулна маса. В света на хранителните добавки съществуват няколко различни форми на суроватъчен протеин, а ако искаш да разбереш повече за тях - по-надолу сме ги описали по-конкретно.

Какво е "суроватка"?
Суроватката е вторичен продукт, който сте виждали при производството на млечни продукти – извара, сирене, кашкавал и т.н.
Суроватката се получава, когато млякото се денатурира и белтъчините и липидите се пресичат. Суроватката е течно-блудкава смес, която сама по себе си в тази си форма не е особено богата на белтъчини. В 1 литър суроватка се съдържат само 3 грама белтъчини, мазнини, млечна захар (лактоза), малко витамини и минерали и над 90% е вода. Казваме, че са „само“ 3 грама белтъчини, защото от гледна точка на активно спортуващи, за нас това е прекалено малко и за да си набавим 20-25 грама белтък от обикновена непреработена суроватка в течен вариант ние трябва да изпием 6-8 литра...
За сравнение - знаете, че една дори обикновенна суроватъчна протеинова пудра съдържа на 30 грама доза около 20-23 грама белтъчини.

Суроватката намира място и в българската народна медицина, като преди години е била използвана за подсилване на организма, както и за лечение на туберколоза.

Преработване или как се получава суроватъчния протеин
Суроватката сама по себе си съдържа суроватъчен протеин, лактоза, витамини, минерали и мазнини. За да получим чист суроватъчен протеин от суроватка, то тя трябва да бъде филтрирана, по познатите ни няколко начина. В зависимост от това колко чист искаме да е крайния продукт, наречен суроватъчен протеин те биват – микрофибрална филтрация, ултрафибрална филтрация и т.н. След като е филтрирана суроватката и е останало по-голямото количство протеин, суроватката се суши до получаване на познатата ни пудра в която сме свикнали да виждаме и да си набавяме суроватъчен протеин.

Вижте видеото: Как се правят протеините?


Видове Суроватъчен протеин
Да поговорим и за познатите видове суроватъчен протеин на пазара.

Един от най-популярните и най-често използван суроватъчен протеин е Суроватъчен Протеин Концентрат или Whey Protein Concentrate (WPC).
Той е получен чрез ултра филтрация на суроватка, която ни осигурява пудра с процент на съдържание на суроватката по-малко от 90%. Обикновенно съдържанието на суроватъчен протеин в пудрата е обявено от производителя след WPC, както сигурно сте виждали примерно WPC 70%, WPC 85%, което значи че в 100гр пудра се съдържа съответно 70% или 85% белтъчини. Т.е. ако закупите суроватъчен протеин концентрат обозначен с WPC 80% вие получавате на 100гр пудра 80% белтък. Останалите проценти от пудрата са лактоза, минерали и мазнини.

Цена за суроватъчен протеин концентрат
Цените на суроватъчния протеин концентрат определено могат да се нарекат едни от най-изгодните и бюджетни решения за всеки спортист с нормални доходи. В повечето случаи цените варират между 70 и 90 лв за 2,2кг (70-75 дози) в зависимост от производител, процентното съдържание на белтъчини, страна на произход, използвани овкусители и т.н.
Концентратът се определя като един от най-добрите протеини по отношение цена/качество/количество.
Обикновено дозата от такъв тип суроватъчен протеин излиза не повече от 1,50лв за доза, а количеството протеини, което ни набавя доза с подобна цена, е 21-23 грама.


Суроватъчен протеин изолат или Whey Protein Isolate (WPI) Възможно е получаването му по няколко различни мембранни филтрации, които ни подсигуряват чистото на пудрата НАД 90% съдържание на белтъчини и премахва почти напълно всичката лактоза. Това е сравнително нова технология за получаване на суроватъчен протеин, хидролизата се произвеждат от чрез ензимна хидролиза на споменатите по-горе WPC – суроватъчен протеин концентрат и WPI – суроватъчен протеин изолат. Дефакто това ни дава достъп до една суровина, която е в почти готова формула за усвояване от нашия организъм, която съкращава времето за усвояване и смилане на протеина до аминокиселини и съответно се получава по-бързо възстановяване, растеж и т.н.

Цена за суроватъчен протеин изолат
Тук цената е малко по-висока, което се дължи на по-изчистената формула и необходимостта и по-скъпа преработка на суровината, което да доведе до пълното елиминиране на лактоза и мазнини.
Цената за суроватъчен протеин изолат варира в диапазона от 90 до 140лв за 2,2кг опаковка (70-75 дози). Ако използваме по 2 дози на ден, например сутрин и след тренировка, подобна опаковка суроватъчен протеин изолат би била достатъчна за 1 месец. Определено суроватъчния протеин концентрат е доста по-евтин, но изолата е в пъти по-чист, по-концентриран и значително по-препоръчителен в периоди, когато спазвате строга диета и не желаете в менюто ви да постъпват излишни въглехидрати и мазнини.

Суроватъчен протеин хидролизат или Whey Protein Hydrolysate е най-чистата позната форма до момента на пазара за хранителни добавки. Той се абсорбира от тялото ни без никакви проблеми, много по-лесно от останалите протеини, процента на усвояване е много по-голям и биологичната му стойност е в пъти по-добра от останалите форми. Строгата му преработка е причина да няма никакви потенциални алергени в състава му.

Самият суроватъчен протеин хидролизат се отличава с това, че при неговият прием се избягва необходимостта от преработването му до аминокиселини в храносмилателната система. Протеините са хидролизирани до пептиди, което обикновено се осъществява в стомаха и двнадесетопръстника.

Едно от основните предимства, което се изтъква от производителите на хранителни добавки, е че суроватъчня протеин хидролизат спомага за по-високите нива на азот. Това е вярно и е подкрепено с няколко научни доклада, но изследванията не са провеждани на база спортисти, а върху животни и паценти.

Ако ви интересува нашето мнение за суроватъчния протеин хидролизат - прекалено скъп е и обикновения спортуващ човек може да се задоволи и суроватъчен протеин концентрат или изолат. Суроватъчния протеин хидролизат е за перфекционисти, за тези, които цената не е проблем и искат най-доброто.

Какви са положителните ефекти от приема на суроватъчен протеин?
Повишава способността на тялото да изгражда мускулатура и подпомага покачването на мускулна маса
Възстановява и ренегира подобаващо мускулната тъкан
Намалява мускулните трески и тонизира организма
Оказва голяма подкрепа на имунната система и увеличава защитните способности на клетката
Намалява възможността за появата на рак
Регулира нивата на холестерола и намалява стойностите на "лошия" холестерол
Спомага за работоспособността на черния дроб
Допринася за нормалното състояние на кръвното налягане

Ако сте спортист, то ползите и плюсовете от употребата на суроватъчен протеин са изключително много.
Едно от най-големите му преимущества е, че се усвоява бързо и безпроблемно от организма, не предизвиква тежест в стомаха и в същото време храносмилателната система не се затруднява при обработката му.

Всеки физически активен човек и занимаващите се със спорт са наясно, че за да се стимулира мускулен растеж или да се осигури пълноценно възстановяване, на мускула са му нужни висок прием на протеини. Най-важните източници на протеини са месо, яйца и риба. Проблемът е, че не винаги имаме свободно време за да си ги осигурим и при някои хора голямото количество протеини от "твърди" източници създава проблеми с храносмилателната система и точно тук се намесва суроватъчния протеин, който както казахме се усвоява лесно и бързо от организма.

Суроватъчния протеин е богат на аминокиселините BCAA.
Всички форми на чист суроватъчен протеин са богати на незаменими аминокиселини и самият аминопрофил на суроватъчния протеин е изключително интересен, богат, пълноценен и разнообразен.
BCAA е съкращение на Branched Chain Amino Acids или преведено буквално на български - аминокиселини с разклонена верига. Това са 3 аминокиселини с голяма роля в представянето на спортистите и могат значително да подобрят представянето на всеки един атлет. Валин, Изолевцин и Левцин - това са аминокиселините криещи се зад съкращението BCAA. Те спомагат за по-доброто и по-бързо регенериране на мускулната тъкан след тежки тренировки, елиминират появяването на мускулни трески, тонизират организма и премахват умората. Друга основна задача на BCAA е да повишат протеиновия синтез, което да доведе до по-голяма възможност за натрупване на мускулна маса.

Благодарение на високото съдържание на BCAA (особено Левцин) и по-високите нива на протеинов синтез, спомагат на тялото да намали състоянията на катаболизъм. Това са процеси на разпад, които се активират при тежки физически натоварвания и особено по време на диети с отрицателен калориен баланс.

В суроватъчния протеин също така са отчетени и високи стойности на популярната аминокиселина цистеин.
Тя е отговорна за изграждането на един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло - глутатион. Активирането на този антиоксидант е гаранция за по-ефикасен имунен отговор при употреба на суроватъчен протеин. С други думи - цистеинът в суроватъчния протеин допринася за по-силна имунна система.

Имате ли нужда от приема на суроватъчен протеин?
Обикновено хората, които могат да извлекат полза и имат нужда от приема на суроватъчен протеин са тези, които са активно спортуващи, желаещи да изградят нова мускулна маса и искат да забързат процесите на възстановяване след тренировка. Приема на суроватъчен протеин като цяло ще укрепи цялостното ви здраве и функционалност на тялото.

За страничните ефекти от приема на суроватъчен протеин
По този въпрос няма нужда да говорим много, защото цялостно употребата на суроватъчен протеин от хората се приема много добре от телата ни, но при някои хора са възможни да се наблюдават следните неща като странични ефекти: Подуване и спазми, проблеми със стомаха, гадене, газове, алергични реакции.

Тези т.нар. странични ефекти много лесно могат да бъдат избегнати, като знаейки например, че имате алергия към посочените на етикета на съдържание съставки, следейки в грамове приема си на белтък за деня. Ако пък приемате нормални количества белтъчини за деня и въпреки това срещате някои от неприятните странични ефекти от приема на суроватъчен протеин, то сменете фирмата производител или добавете допълнителен прием на ензими, когато увеличите приема на суроватъчен протеин.

Искаме да вметнем тук, че основната причина повечето хора в България да изпитват тези „странични ефекти“ е факта, че купуват и се предоверяват на фирми, които се продават само и единствено в България. За въпросните „производители“ и фирми няма никаква информация за произход, използвани суровини или самият производител е известен само на продавачите.

Фирмите, на които със сигурност можете да се доверите за избор на суроватъчен протеин:
SAN, AllMax Nutrition, BioTech USA, SciTec Nutrition Gaspari Nutrition, USP Labs, NOW Foods – това са марките, които нямат скрити бленди и качеството за тях е на 1-во място.
Съществуват и много по-малки и по-неизвестни фирми, които също държат на качеството и заслужават вашето внимание, но за тях ще говорим друг път. Ако се чудите какво да изберете просто ни пишете или позвънете и някой от колегите ни ще ви обясни на драго сърце.

Въпреки многото положителни свойства на суроватъчния протеин и липсата на странични ефекти при прием на висококачествени продукти, никога не разчитайте на суроватъчния протеин като основен източник на протеини в ежедневието ви. От 2 до 4 дози на ден е напълно оптимален прием, който със сигурност ще обогати менюто ви и няма се притеснявате от странични ефекти.

Прием на суроватъчен протеин, когато целта е отслабване?
Широко разпространен мит е, че протеините са нужни на организма само тогава, когато целта е да се качва мускулна маса.
Употребата на суроватъчен протеин в периодите, когато сте решили да сваляте килограми и да се лишите от неприятното присъствие на излишните телесни мазнин, е изключително важен. И веднага ще ви кажем защо.

При диети за отслабване ежедневният калориен прием е намален до толкова, че калориите, които приемаме да са по-малко от количеството, което изгаряме. Влизайки в такъв процес на „отрицателен калориен баланс“ в първите няколко дни всичко е наред, но след известно време в тялото започват да настъпват редица неблагоприятни процеси. Едни от най-неприятните процеси са катаболните, това са процеси на разпад. Най-често тези катаболни процеси се отразяват върху мускулатурата. Иначе казано – когато отслабваме и диетата ни е с ограничени калории, изгаряме не само мазнини, а и мускули. Запомнете, че едно тяло за да изглежда добре, то се нуждае от стегнати и развити до определена степен мускули.

Добавяйки суроватъчен протеин при диети за отслабване, вие ще си гарантирате следните ползи:
Ограничаване и свеждане до минимум на катаболните процеси
По-пълноценно и ефективно възстановяване между тренировките
По-бързо изгаряне на мазнините благодарение на анаболните състояния в организма
Понижен кортизол – гаранция за по-експедитивно намаляване на подкожните мазнини

С какво да комбинирам суроватъчния протеин в периоди за изгаряне на мазнини?
Един от най-удачните варианти, който можете да изберете е следният:
Висококачествен л-карнитин в комбинация с фет-бърнър. Л-Карнитинът ще подпомогне транспортирането на трудно преносимите мастни клетки до митохондриите, където да бъдат изгорени, а фет-бърнерът ще ви снабди с енергия, ще забърза метаболизма и ще активира липотропните функции на организма.
Комбинирайки суроватъчен протеин с л-карнитин и фет-бърнър, възстановяването ви и намаляването на процента подкожни мазнини ще е гарантирано на 100%

С какво да комбинирам суроватъчния протеин, когато целта ми е да качвам мускулна маса?
Употребата на суроватъчен протеин заедно с креатин монохидрат е класическа. Това е една от най-изпробваните комбинации и надали има фитнес маниак, който да не се е наслаждавал на ползите от подобно „стакване“ на тези две хранителни добавки.
Креатинът е важен за регенерирането на енергийните източници за мускулите, той е основен регулатор на АТФ в организма ни. Дава ви сила, издръжливост и мускулен обем.

Друга ефективна комбинация за покачване на мускулна маса е суроватъчен протеин, азотен бустер и BCAA.
Целта на азотните бустери е да ви заредят с енергия и да стимулират и увеличат притока на кръв към работещите мускули. Повече приток на кръв значи по-добро напомпване, по-бърз мускулен растеж подкрепен с приток на повече хранителни и „регенериращи“ вещества към мускула.
Суроватъчния протеин в този случай се приема сутрин и след тренировка, азотния бустер 30 минути преди физическо натоварване, а BCAA сутрин, преди и след тренировка за да осигурят на тялото най-нужните и най-важни аминокиселини отговорни за растежа и възстановяването.

Суроватъчния протеин е универсална хранителна добавка и може да се комбинира с множество суплементи и е перфектен източник на протеини във всеки един период, независимо дали целта ви е отслабване или качване на килограми.

Колко суроватъчен протеин да приемам?
Нямаме верен отговор, който да пасва на всички ви. Приема и количеството на суроватъчен протеин зависи изцяло от вашите цели и желания, но 1-во трябва да изчислите дневния си калориен прием и субективната нужда от макронутриенти. След като го направите, можете да употрябвате суроватъчен протеин според вашите цели. Ние от www.pompai.com смятаме, а и ви препоръчваме, да приемате по 1 доза суроватъчен протеин по възможност поне сутрин и след тренировка, като бърз източник на белтъчини за пълноценно и качествено възстановяване.

Няколко бързи въпроси и отговори:
Имам лактозна непоносимост, мога ли да използвам суроватъчен протеин?
- Да, но е препоръчително да се насочите към продукти съдържащи суроватъчен протеин Изолат (WPI), защото там количеството на лактоза е никакво или почти е сведено до минималното такова.

Алергичен съм към млякото, безопасно ли да е употребявам суроватъчен протеин?
- Първо трябва да се консултирате с доктор за да ви каже към коя точно част от съдържанието на млякото сте алергичен. Примерно може да сте алергичен към казеина, а към суроватъчен протеин да нямате абсолютно никакви проблеми и ако е така – да, съвсем безопасно е да използвате суроватъчен протеин.

Мога ли да комбинирам в един шейк другите си хранителни добавки заедно със суроватъчен протеин?
-Да, ако става въпрос за бцаа, глутамин, креатин и т.н. направо е перфектно!

В нашият магазин предлагаме множество висококачествени протеинови пудри:
-Вижте нашите предложения за суроватъчен протеин
-Ако се чудите какво да изберете просто се Свържете с нас

Коментари

Никола Цветков
Никола Цветков 01.09.2022 Здравейте първо искам да Ви Благодаря за страйотната статия имам един въпрос дали е ок да се приема една доза суроватъчен протеин преди сън понеже започнах хранителен режим и момичето което ми го направи ми каза преди сън и след тренировка ще съм много Благодарен ако ми отговорите , Благодаря предварително ….

Остави коментар

Добавки

Добавки

Суроватъчен Протеин - Прием и Странични ефекти

Суроватъчен Протеин - Прием и Странични ефекти

Научи какво е суроватъчен протеин, има ли странични ефекти, какви са цените, покачва ли мускулната маса, подпомага ли отслабването? Научи какво е суроватъчен протеин, има ли странични ефекти, какви са цените, покачва ли мускулната маса, подпомага ли отслабването? 2019-10-11T00:32:23+03:00 Суроватъчен Протеин - Прием и Странични ефекти

<p><strong>В статията ще намерите отговори на следните въпроси:</strong><br />Какво е суроватъчен протеин?<br />Има ли странични ефекти при прием на суроватъчен протеин?<br />Какви са цените на суроватъчните протеини?<br />Ще ми помогне ли да натрупам мускулна маса?<br />Да приемам ли суроватъчен протеин, когато свалям килограми и целта ми е да отслабвам?<br /><br /><strong>Накратко за суроватъчния протеин:</strong><br />Суроватъчният протеин е една от най-използваните хранителни добавки в целия свят. Произвежда се от мляко и е напълно безвреден. Неговата основна функция е да подпомага мусулното възстановяване и да подкрепя покачването на чиста мускулна маса. В света на хранителните добавки съществуват няколко различни форми на суроватъчен протеин, а ако искаш да разбереш повече за тях - по-надолу сме ги описали по-конкретно.</p> <p><strong>Какво е "суроватка"?</strong><br />Суроватката е вторичен продукт, който сте виждали при производството на млечни продукти &ndash; извара, сирене, кашкавал и т.н.<br />Суроватката се получава, когато млякото се денатурира и белтъчините и липидите се пресичат. Суроватката е течно-блудкава смес, която сама по себе си в тази си форма не е особено богата на белтъчини. В 1 литър суроватка се съдържат само 3 грама белтъчини, мазнини, млечна захар (лактоза), малко витамини и минерали и над 90% е вода. Казваме, че са &bdquo;само&ldquo; 3 грама белтъчини, защото от гледна точка на активно спортуващи, за нас това е прекалено малко и за да си набавим 20-25 грама белтък от обикновена непреработена суроватка в течен вариант ние трябва да изпием 6-8 литра...<br />За сравнение - знаете, че една дори обикновенна суроватъчна протеинова пудра съдържа на 30 грама доза около 20-23 грама белтъчини.<br /><br />Суроватката намира място и в българската народна медицина, като преди години е била използвана за подсилване на организма, както и за лечение на туберколоза.</p> <p><strong>Преработване или как се получава суроватъчния протеин</strong><br />Суроватката сама по себе си съдържа суроватъчен протеин, лактоза, витамини, минерали и мазнини. За да получим чист суроватъчен протеин от суроватка, то тя трябва да бъде филтрирана, по познатите ни няколко начина. В зависимост от това колко чист искаме да е крайния продукт, наречен суроватъчен протеин те биват &ndash; микрофибрална филтрация, ултрафибрална филтрация и т.н. След като е филтрирана суроватката и е останало по-голямото количство протеин, суроватката се суши до получаване на познатата ни пудра в която сме свикнали да виждаме и да си набавяме суроватъчен протеин.<br /><br /><strong>Вижте видеото: Как се правят протеините?<br /><iframe src="https://www.youtube.com/embed/zIGxN6IrRqM" width="425" height="350" data-mce-fragment="1"></iframe></strong><br /><br /></p> <p><strong>Видове Суроватъчен протеин</strong><br /><strong>Да поговорим и за познатите видове суроватъчен протеин на пазара.<br /></strong><br />Един от най-популярните и най-често използван суроватъчен протеин е&nbsp;<em>Суроватъчен Протеин Концентрат</em>&nbsp;или&nbsp;<em>Whey Protein Concentrate (WPC)</em>.<br />Той е получен чрез ултра филтрация на суроватка, която ни осигурява пудра с процент на съдържание на суроватката по-малко от 90%. Обикновенно съдържанието на суроватъчен протеин в пудрата е обявено от производителя след WPC, както сигурно сте виждали примерно WPC 70%, WPC 85%, което значи че в 100гр пудра се съдържа съответно 70% или 85% белтъчини. Т.е. ако закупите суроватъчен протеин концентрат обозначен с WPC 80% вие получавате на 100гр пудра 80% белтък. Останалите проценти от пудрата са лактоза, минерали и мазнини.<br /><br /></p> <p><strong>Цена за суроватъчен протеин концентрат</strong><br />Цените на суроватъчния протеин концентрат определено могат да се нарекат едни от най-изгодните и бюджетни решения за всеки спортист с нормални доходи. В повечето случаи цените варират между 70 и 90 лв за 2,2кг (70-75 дози) в зависимост от производител, процентното съдържание на белтъчини, страна на произход, използвани овкусители и т.н.<br />Концентратът се определя като един от най-добрите протеини по отношение цена/качество/количество.<br />Обикновено дозата от такъв тип суроватъчен протеин излиза не повече от 1,50лв за доза, а количеството протеини, което ни набавя доза с подобна цена, е 21-23 грама.</p> <p><br /><em>Суроватъчен протеин изолат</em>&nbsp;или&nbsp;<em>Whey Protein Isolate (WPI)</em>&nbsp;Възможно е получаването му по няколко различни мембранни филтрации, които ни подсигуряват чистото на пудрата НАД 90% съдържание на белтъчини и премахва почти напълно всичката лактоза. Това е сравнително нова технология за получаване на суроватъчен протеин, хидролизата се произвеждат от чрез ензимна хидролиза на споменатите по-горе WPC &ndash; суроватъчен протеин концентрат и WPI &ndash; суроватъчен протеин изолат. Дефакто това ни дава достъп до една суровина, която е в почти готова формула за усвояване от нашия организъм, която съкращава времето за усвояване и смилане на протеина до аминокиселини и съответно се получава по-бързо възстановяване, растеж и т.н.<br /><br /></p> <p><strong>Цена за суроватъчен протеин изолат</strong><br />Тук цената е малко по-висока, което се дължи на по-изчистената формула и необходимостта и по-скъпа преработка на суровината, което да доведе до пълното елиминиране на лактоза и мазнини.<br />Цената за суроватъчен протеин изолат варира в диапазона от 90 до 140лв за 2,2кг опаковка (70-75 дози). Ако използваме по 2 дози на ден, например сутрин и след тренировка, подобна опаковка суроватъчен протеин изолат би била достатъчна за 1 месец. Определено суроватъчния протеин концентрат е доста по-евтин, но изолата е в пъти по-чист, по-концентриран и значително по-препоръчителен в периоди, когато спазвате строга диета и не желаете в менюто ви да постъпват излишни въглехидрати и мазнини.<br /><br /></p> <p><em>Суроватъчен протеин хидролизат</em>&nbsp;или&nbsp;<em>Whey Protein Hydrolysate</em>&nbsp;е най-чистата позната форма до момента на пазара за хранителни добавки. Той се абсорбира от тялото ни без никакви проблеми, много по-лесно от останалите протеини, процента на усвояване е много по-голям и биологичната му стойност е в пъти по-добра от останалите форми. Строгата му преработка е причина да няма никакви потенциални алергени в състава му.</p> <p>Самият суроватъчен протеин хидролизат се отличава с това, че при неговият прием се избягва необходимостта от преработването му до аминокиселини в храносмилателната система. Протеините са хидролизирани до пептиди, което обикновено се осъществява в стомаха и двнадесетопръстника.<br /><br /></p> <p>Едно от основните предимства, което се изтъква от производителите на хранителни добавки, е че суроватъчня протеин хидролизат спомага за по-високите нива на азот. Това е вярно и е подкрепено с няколко научни доклада, но изследванията не са провеждани на база спортисти, а върху животни и паценти.<br /><br /></p> <p>Ако ви интересува нашето мнение за суроватъчния протеин хидролизат - прекалено скъп е и обикновения спортуващ човек може да се задоволи и суроватъчен протеин концентрат или изолат. Суроватъчния протеин хидролизат е за перфекционисти, за тези, които цената не е проблем и искат най-доброто.<br /><br /></p> <p><strong>Какви са положителните ефекти от приема на суроватъчен протеин?</strong><br />Повишава способността на тялото да изгражда мускулатура и подпомага покачването на мускулна маса<br />Възстановява и ренегира подобаващо мускулната тъкан<br />Намалява мускулните трески и тонизира организма<br />Оказва голяма подкрепа на имунната система и увеличава защитните способности на клетката<br />Намалява възможността за появата на рак<br />Регулира нивата на холестерола и намалява стойностите на "лошия" холестерол<br />Спомага за работоспособността на черния дроб<br />Допринася за нормалното състояние на кръвното налягане<br /><br /></p> <p><strong>Ако сте спортист, то ползите и плюсовете от употребата на суроватъчен протеин са изключително много.</strong><br />Едно от най-големите му преимущества е, че се усвоява бързо и безпроблемно от организма, не предизвиква тежест в стомаха и в същото време храносмилателната система не се затруднява при обработката му.</p> <p>Всеки физически активен човек и занимаващите се със спорт са наясно, че за да се стимулира мускулен растеж или да се осигури пълноценно възстановяване, на мускула са му нужни висок прием на протеини. Най-важните източници на протеини са месо, яйца и риба. Проблемът е, че не винаги имаме свободно време за да си ги осигурим и при някои хора голямото количество протеини от "твърди" източници създава проблеми с храносмилателната система и точно тук се намесва суроватъчния протеин, който както казахме се усвоява лесно и бързо от организма.<br /><br /></p> <p><strong>Суроватъчния протеин е богат на аминокиселините&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8/bcaa" target="_blank" rel="noopener">BCAA</a>.</strong><br />Всички форми на чист суроватъчен протеин са богати на незаменими аминокиселини и самият аминопрофил на суроватъчния протеин е изключително интересен, богат, пълноценен и разнообразен.<br />BCAA&nbsp;е съкращение на Branched Chain Amino Acids или преведено буквално на български - аминокиселини с разклонена верига. Това са 3 аминокиселини с голяма роля в представянето на спортистите и могат значително да подобрят представянето на всеки един атлет. Валин, Изолевцин и Левцин - това са аминокиселините криещи се зад съкращението BCAA. Те спомагат за по-доброто и по-бързо регенериране на мускулната тъкан след тежки тренировки, елиминират появяването на мускулни трески, тонизират организма и премахват умората. Друга основна задача на BCAA е да повишат протеиновия синтез, което да доведе до по-голяма възможност за натрупване на мускулна маса.<br /><br />Благодарение на високото съдържание на BCAA (особено Левцин) и по-високите нива на протеинов синтез, спомагат на тялото да намали състоянията на катаболизъм. Това са процеси на разпад, които се активират при тежки физически натоварвания и особено по време на диети с отрицателен калориен баланс.<br /><br /></p> <p><strong>В суроватъчния протеин също така са отчетени и високи стойности на популярната аминокиселина цистеин.</strong><br />Тя е отговорна за изграждането на един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло - глутатион. Активирането на този антиоксидант е гаранция за по-ефикасен имунен отговор при употреба на суроватъчен протеин. С други думи - цистеинът в суроватъчния протеин допринася за по-силна имунна система.<br /><br /></p> <p><strong>Имате ли нужда от приема на суроватъчен протеин?</strong><br />Обикновено хората, които могат да извлекат полза и имат нужда от приема на суроватъчен протеин са тези, които са активно спортуващи, желаещи да изградят нова мускулна маса и искат да забързат процесите на възстановяване след тренировка. Приема на суроватъчен протеин като цяло ще укрепи цялостното ви здраве и функционалност на тялото.<br /><br /></p> <p><strong>За страничните ефекти от приема на суроватъчен протеин</strong><br />По този въпрос няма нужда да говорим много, защото цялостно употребата на суроватъчен протеин от хората се приема много добре от телата ни, но при някои хора са възможни да се наблюдават следните неща като странични ефекти: Подуване и спазми, проблеми със стомаха, гадене, газове, алергични реакции.<br /><br /></p> <p>Тези т.нар. странични ефекти много лесно могат да бъдат избегнати, като знаейки например, че имате алергия към посочените на етикета на съдържание съставки, следейки в грамове приема си на белтък за деня. Ако пък приемате нормални количества белтъчини за деня и въпреки това срещате някои от неприятните странични ефекти от приема на суроватъчен протеин, то сменете фирмата производител или добавете допълнителен прием на ензими, когато увеличите приема на суроватъчен протеин.<br /><br /></p> <p><strong>Искаме да вметнем тук, че основната причина повечето хора в България да изпитват тези &bdquo;странични ефекти&ldquo;</strong>&nbsp;е факта, че купуват и се предоверяват на фирми, които се продават само и единствено в България. За въпросните &bdquo;производители&ldquo; и фирми няма никаква информация за произход, използвани суровини или самият производител е известен само на продавачите.<br /><br /></p> <p><strong>Фирмите, на които със сигурност можете да се доверите за избор на суроватъчен протеин:</strong><br />SAN, AllMax Nutrition, BioTech USA, SciTec Nutrition Gaspari Nutrition, USP Labs, NOW Foods &ndash; това са марките, които нямат скрити бленди и качеството за тях е на 1-во място.<br />Съществуват&nbsp;и много по-малки и по-неизвестни фирми, които също държат на качеството и заслужават вашето внимание, но за тях ще говорим друг път. Ако се чудите какво да изберете просто ни пишете или позвънете и някой от колегите ни ще ви обясни на драго сърце.</p> <p>Въпреки многото положителни свойства на суроватъчния протеин и липсата на странични ефекти при прием на висококачествени продукти, никога не разчитайте на суроватъчния протеин като основен източник на протеини в ежедневието ви. От 2 до 4 дози на ден е напълно оптимален прием, който със сигурност ще обогати менюто ви и няма се притеснявате от странични ефекти.<br /><br /></p> <p><strong>Прием на суроватъчен протеин, когато целта е отслабване?</strong><br />Широко разпространен мит е, че протеините са нужни на организма само тогава, когато целта е да се качва мускулна маса.<br />Употребата на суроватъчен протеин в периодите, когато сте решили да сваляте килограми и да се лишите от неприятното присъствие на излишните телесни мазнин, е изключително важен. И веднага ще ви кажем защо.<br /><br />При диети за отслабване ежедневният калориен прием е намален до толкова, че калориите, които приемаме да са по-малко от количеството, което изгаряме. Влизайки в такъв процес на &bdquo;отрицателен калориен баланс&ldquo; в първите няколко дни всичко е наред, но след известно време в тялото започват да настъпват редица неблагоприятни процеси. Едни от най-неприятните процеси са катаболните, това са процеси на разпад. Най-често тези катаболни процеси се отразяват върху мускулатурата. Иначе казано &ndash; когато отслабваме и диетата ни е с ограничени калории, изгаряме не само мазнини, а и мускули. Запомнете, че едно тяло за да изглежда добре, то се нуждае от стегнати и развити до определена степен мускули.<br /><br /><strong>Добавяйки суроватъчен протеин при диети за отслабване, вие ще си гарантирате следните ползи:</strong><br />Ограничаване и свеждане до минимум на катаболните процеси<br />По-пълноценно и ефективно възстановяване между тренировките<br />По-бързо изгаряне на мазнините благодарение на анаболните състояния в организма<br />Понижен кортизол &ndash; гаранция за по-експедитивно намаляване на подкожните мазнини<br /><br /></p> <p><strong>С какво да комбинирам суроватъчния протеин в периоди за изгаряне на мазнини?</strong><br />Един от най-удачните варианти, който можете да изберете е следният:<br />Висококачествен&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD" target="_blank" rel="noopener">л-карнитин</a>&nbsp;в комбинация с фет-бърнър. Л-Карнитинът ще подпомогне транспортирането на трудно преносимите мастни клетки до митохондриите, където да бъдат изгорени, а фет-бърнерът ще ви снабди с енергия, ще забърза метаболизма и ще активира липотропните функции на организма.<br />Комбинирайки суроватъчен протеин с л-карнитин и фет-бърнър, възстановяването ви и намаляването на процента подкожни мазнини ще е гарантирано на 100%<br /><br /></p> <p><strong>С какво да комбинирам суроватъчния протеин, когато целта ми е да качвам мускулна маса?</strong><br />Употребата на суроватъчен протеин заедно с&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82" target="_blank" rel="noopener">креатин монохидрат</a>&nbsp;е класическа. Това е една от най-изпробваните комбинации и надали има фитнес маниак, който да не се е наслаждавал на ползите от подобно &bdquo;стакване&ldquo; на тези две хранителни добавки.<br />Креатинът е важен за регенерирането на енергийните източници за мускулите, той е основен регулатор на АТФ в организма ни. Дава ви сила, издръжливост и мускулен обем.<br /><br />Друга ефективна комбинация за покачване на мускулна маса е суроватъчен протеин,&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8" target="_blank" rel="noopener">азотен бустер</a>&nbsp;и BCAA.<br />Целта на азотните бустери е да ви заредят с енергия и да стимулират и увеличат притока на кръв към работещите мускули. Повече приток на кръв значи по-добро напомпване, по-бърз мускулен растеж подкрепен с приток на повече хранителни и &bdquo;регенериращи&ldquo; вещества към мускула.<br />Суроватъчния протеин в този случай се приема сутрин и след тренировка, азотния бустер 30 минути преди физическо натоварване, а BCAA сутрин, преди и след тренировка за да осигурят на тялото най-нужните и най-важни аминокиселини отговорни за растежа и възстановяването.<br /><br /></p> <p>Суроватъчния протеин е универсална хранителна добавка и може да се комбинира с множество суплементи и е перфектен източник на протеини във всеки един период, независимо дали целта ви е отслабване или качване на килограми.<br /><br /></p> <p><strong>Колко суроватъчен протеин да приемам?</strong><br />Нямаме верен отговор, който да пасва на всички ви. Приема и количеството на суроватъчен протеин зависи изцяло от вашите цели и желания, но 1-во трябва да изчислите дневния си калориен прием и субективната нужда от макронутриенти. След като го направите, можете да употрябвате суроватъчен протеин според вашите цели. Ние от www.pompai.com смятаме, а и ви препоръчваме, да приемате по 1 доза суроватъчен протеин по възможност поне сутрин и след тренировка, като бърз източник на белтъчини за пълноценно и качествено възстановяване.<br /><br /></p> <p><strong>Няколко бързи въпроси и отговори:</strong><br /><em>Имам лактозна непоносимост, мога ли да използвам суроватъчен протеин?</em><br />- Да, но е препоръчително да се насочите към продукти съдържащи суроватъчен протеин Изолат (WPI), защото там количеството на лактоза е никакво или почти е сведено до минималното такова.<br /><br /></p> <p><em>Алергичен съм към млякото, безопасно ли да е употребявам суроватъчен протеин?</em><br />- Първо трябва да се консултирате с доктор за да ви каже към коя точно част от съдържанието на млякото сте алергичен. Примерно може да сте алергичен към казеина, а към суроватъчен протеин да нямате абсолютно никакви проблеми и ако е така &ndash; да, съвсем безопасно е да използвате суроватъчен протеин.<br /><br /></p> <p><em>Мога ли да комбинирам в един шейк другите си хранителни добавки заедно със суроватъчен протеин?</em><br />-Да, ако става въпрос за бцаа, глутамин, креатин и т.н. направо е перфектно!<br /><br /></p> <p>В нашият магазин предлагаме множество висококачествени протеинови пудри:<br />-Вижте нашите предложения за&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%BD" target="_blank" rel="noopener">суроватъчен протеин</a><br />-Ако се чудите какво да изберете просто се&nbsp;<a href="https://www.pompai.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8.html" target="_blank" rel="noopener">Свържете с нас</a></p>

, , ,

Никола Цветков Никола Цветков

2022-09-01T01:30:10+03:00
Здравейте първо искам да Ви Благодаря за страйотната статия имам един въпрос дали е ок да се приема една доза суроватъчен протеин преди сън понеже започнах хранителен режим и момичето което ми го направи ми каза преди сън и след тренировка ще съм много Благодарен ако ми отговорите , Благодаря предварително ….
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки