Водноразтворими витамини - важните B комплекс и витамин C

Водноразтворими витамини - важните B комплекс и витамин C

Водноразтворими витамини - важните B комплекс и витамин C

 Карло Катранджиев
 От 22 дек. 2014

Какво са витамините?
Витамините са незаменими микронутриенти за човешкото тяло, защото, то или въобще не произвежда някои от тях, или ги синтезира, но в прекалено малки количества.
Те са нискомолекулни органични вещества с висока биологична активност, като те не изпълняват градивна или енергийна функция, но са изключително важни за протичането на всички биохимични реакции, като например усвояването на другите хранителни вещества, важни са за растежа и възстановяването на клетките и тъканите, и т.н.
В тази статия ще ви обясним накратко по отделно за всички водноразтворими витамини, кой и как действат, а за мастноразтворимите витамини и тяхното действие можете да прочетете в посветената на тях статия.

Водноразтворими витамини
Към групата на водноразтворимите витамини спадат Витамините от група B – B1 – тиамин, B2 – рибофлавин, B3 – ниацин, B5 – пантотенова киселина, B6 – пиродоксин, B7 – биотин или срещан и като витамин H, B9 – фолиева киселина или фолацин, B12 – цианкобаламин.
И витамините P – рутин и един от най-известните водноразтворими витамини е Витамин C – аскорбинова киселина.

Витамини от група B
Те са важни за регулацията на метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите, енергията, подкрепят функциите на централната нервна система и кръвотворната система.
Групата е съставена от 8 водноразтворими витамина. При дефицит на витамини от група B се наблюдава обща слабост, отпадналост и намалена устойчивост към инфекции.

Витамин B1 известен и като тиамин и аневрин,  заема активно участие в метаболизма на белтъците, мазнините, въглехидратите и енергията. Важен елемент е за цялостния растеж, за правилното развитие и за дейноста на нервната система, както и за други видове системи в човешкото тяло.
Раздразнителност, липса на апетит, липса на енергия и отпадналост, трудна концентрация – това са симптоми на недостатъчен прием на Витамин B1.
Авитаминоза B1 се смята за заболяване на централната нервна система, това заболяване е известно ще и като полиневрит. Симптомите при страдащите от този проблем са описват главно с тежки увреждания на нервната система и силни емоционални разтройства.
Източници на Витамин B1:  зърнени храни, овесени ядки, хляб и хлебни изделия от пълнозърнест тип, месо, черен дроб, бъбреци, бобови храни и т.н.

Витамин B2 е познат като рибофлавин. Той е изключително необходим за функциите на зрителния анализатор в човешкото тяло, играе важна роля в подобряването на цветовото и светоусещането. Играе важна роля в окислителните и възстановителните процеси в тялото. Той също участва в метаболизма на белтъчините, необходим е и в процесите на развитие и растеж.
При занижен прием и дефицит на Витамин B2  се забавя растежът, наблюдават се възпалителни проблеми при лигавицата и езикът, засилва се окислението и разпада на тъканни белтъци. Друг проблем е, че усещането към слънчевата светлина се изразява с неприятна чувствителност. 
Хранителните източници на Витамин B2 са млякото и млечните продукти, субпродуктите – черен дроб,бъбреци, сърце, риба, яйца, зърнени храни, бирената и хлебната мая, спанак, зеле и т.н.

Витамин B3 познат още като ниацин или витамин PP, играе важна роля в синтеза на ДНК, както и в окислително-възстановителните процеси, основен елемент е в състава на важни ензими, участва в метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите. Известно е, че организма ни може сам да произвежда Витамин B3, като това се получава благодарение на есенциалната аминокиселина триптофан и Витамините B6 и B7, като от 600mg триптофан се образува 10mg ниацин.
При недостатъчен прием и дефицит на Витамин B3 се наблюдават следните симптоми: отпаднаост, продължително безсъние, липса на апетит, неприятни мускулни болки, разтройства на психична и нервна основа, силна раздразнителност и непоносимост към заобикалящата среда.
Добрите хранителни източници на ниацин са също и тези, които съдържат и неговия провитамин – аминокиселината триптофан.
Източниците на Витамин B3 са пълнозърнестите храни, овесените ядки, бобовите храни, месо, субпродукти, риба, яйцата, млякото и млечните продукти.

Витамин B5 – пантотенова киселина, важен елемент от синтеза на ацетилхолин и надбъбречните хормони, съставна част е от коензим А. Витамин B5 също участва в метаболизма на енергията, белтъчините, въглехидратите и мазнините. 
Източниците на този витамин са много и той се съдържа почти навсякъде, но най-добрите източници са месото, яйцата, рибата, бобовите храни,  киселото мляко и черният дроб.

Витамин B6, известен като пиридоксин, е необходим за синтеза на арахидоновата киселина и синтезирането на еритроцитите(червените кръвни клетки). Взема важно участие в регулирането нивата на холестерола и за профилактиката на атеросклероза.
Той също участва в метаболизма на белтъчините, мазнините и въглехидратите.
Анемията е основен признак за липса на Витамин B6, както и повишеното кръвно налягане, смущенията в дейността на нервната система и възпаления на кожата и лигавиците. 
Основни източници са черния дроб, месата, рибата, зърнените храни, бобовите, картофите и т.н.

Витамин B7 е познат и като биотин и витамин H. Синтезира се в нормалната чревна микрофлора.  Той също участва в метаболизма на белтъчините и въглехидратите. Важен елемент за растежа, изграждането на костния мозък и нормалното състояние на кожата. Притежава силно изразено стимулиращо действие за синтезирането на ненаситените мастни киселини в черния дроб, подпомага цялостното здраве на нервната система. Този витамин играе важна роля в това триптофана да се превърне в ниацин. 
При недостатъчен прием или дефицит на Витамин B7 обикновено няма изразени симтпоми, но при новородени и кърмачета, липсата му може да забави растежа и развитието на нервната система.
Най-богатите храни на биотин са яйчния жълтък, млечните продукти сирене и кашкавал, дрождите – хлебната и бирената мая, грах, лук, соя, гъби, пшеница, домати, праскови, черен дроб, карфиол.

Продължете към Част II - витамин B9 - фолиева киселина, B12, C - аскорбинова киселина и P - рутин и биофлаваноиди

Хранителни добавки - секция "Витамини и минерали"

Статията написа Карло Катранджиев

  Завършил съм в УХТ със специалност Храни, Хранене и Диететика. Спорта, здравословният начин на живот и хранителните добавки са нещата, за които обичам да пиша, проучвам и споделям информация.Още новини

ВИДЕО: Арнолд Шварценегер нападнат в Африка

71 годишния бивш губернатор на Калифорния е нападнат и изритан брутално в гръб от непознат мъж. Неприятната случка се развива по време на състезание за скачане на въже, на което Арнолд е бил гост съдия.Правейки си селфи с ...

GO ON Nutrition - Нова марка в наличност!

GO ON Nutrition е марка хранителни добавки, която базира цялостното си развитие върху целта си да представя спортни добавки с премиум качество и на конкурентни цени.Опитът, съвременният ноу-хау, високотехнологичните ...