Истината за бялата и кафявата захар

Истината за бялата и кафявата захар

Всеки един от нас, когато е поел първите си стъпки към по-здравословния начин на живот, което моментално включва физическа активност и подбор на храните, вероятно е сменил бялата захар с кафява. Претекста за тази „подмяна“ е факта, че всеки е чувал и навсякъде се тиражира, че кафявата захар е здравословна. Е да, ама хайде първо да разгледаме фактите и да оставим те да говорят. 
И двата вида захар се произвеждат промишлено, което значи, че не съществуват в този си вид в природата и не са натурален продукт. Заради рафинирането и обработките на бялата захар, всичките полезни свойства на захарната тръстика са изчезнали. Влакна, микроелементи, минерални соли и т.н. се губят и дефакто от всички полезни свойства на захарната тръстика остава само чистата захароза.
Индивидуалният цвят на кафявата захар се дължи на т.нар. меласа – гъст сироп, който се получава при рафинирането на захарна тръстика, захарно цвекло и грозде. Кафявата захар се получава като се пречиства захарта, но без да се отделя меласата. Колкото по-тъмна е една захар толкова повече меласа има в нея. Кафявата захар съдържа някои минерали, като – желязо, фосфор, калий, калций и магнезий.
Най-популярните видове кафява захар са Мусковадо,Демерара и Турбинадо.
Мусковадото е тъмнокафява на цвят, тя е с най-силна лепкавост и с най-плътен вкус.
Демарарата е по-светла и обикновено е с много едри кристали.
Турбинадо е най-популярната и най-разпространената кафява захар, тя е частично преработена, като процеса за обезцветяване и избелване на кристалите е пропуснат.
Съществуват още много варианти на кафявата захар, но те са популярни основно в Бразилия, Латинска и Централна Америка.

Моментът на истината:
Хранителните стойности на кафявата и бялата захар са почти еднакви:
В 100гр кафява захар имаме 373 калории, от които 98 въглехидрати
В 100гр бяла захар имаме 396 калории, от които 100гр въглехидрати
И в двата вида захар съотношението на глюкоза и фруктоза е почти идентично – 50:50.
Единственият „плюс“ на кафявата захар е факта, че заради меласата тя съдържа нищожно количество минерали. 
Сравнявайки хранителните стойности на известните ни в България основно два вида захар, стигаме до заключението, че хранителните им стойности и източниците на калории са едни и същи и разликата им е почти нулева.

Дали ще ядете кафява или бяла захар е въпрос на личен избор, но който и вариант да изберете е важно да знаете, че и двата вида захар покачват нивото на глюкозата в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, което предразполага към натрупване на излишни мазнини.
Истинската натурална и нерафинирана кафява захар се получава само и единствено от тръстика. Получената захар от цвекло не е с толкова добри вкусови качества. Само за подобен тип кафява захар някой има право да претендира, че я консумира, защото е "по-полезна". В този тип захар неприсъстват никакви вредни вещества като фосфорна и мравчена киселина, не съдържат консерванти и серен диоксид.

За всеки спортист трябва да е ясно, че единственият момент, когато може би наистина се нуждаете от подобен източник на бърза енергия са минутите след тренировка. Но пък захарта далеч не е най-удачният избор. След тренировка обогатявайте протеиновите си шейкове с банан, мед, стафиди, фурми и т.н. – много по-добри варианти за запълването на изчерпания по време на тренировка чернодробен и мускуленгликоген.
Няма значение с каква захар ще овкусите кафето или чая, прекомерният системен прием и на двете, не би се отразил добре на физическото ви състояние.
И помнете, че всичко е в дозата.

 

 7 фев. 2015


Още новини

Празнично работно време и доставки 2018г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКИ И РАБОТНОТО НИ ВРЕМЕ ЗА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ЗА 2018г.Работното време на физическият ни магазин в гр. Пловдив, ул. Гладстон 90:24, 25, 26 – ПОЧИВНИ ДНИ27, 28, 29 – 10:00ч – 18:30ч30 – ПОЧИВЕН ДЕН31 ...

BLACK FRIDAY 2018 в pompai.com

Черния Петък (BLACK FRIDAY) е категорично най-чаканото събитие за феновете на добрите оферти за пазаруване в целия свят. Кога ще има BLACK FRIDAY в pompai.com?При нас той започва още от 23 Ноември 2018г. в 00:01ч.Важно е да отбележим, че освен ...