Левзея - мускулна маса и сила от природата

Левзея - мускулна маса и сила от природата

 От 19 ян. 2015

В статията ще научите как влияе левзеята и съдържащите се в нея екдистерони при прием от спортисти. Събрали сме малко история, факти и изследвания за това интересно растение.

Какво е Левзея - Leuzea carthamoides?
Левзеята е ценно лекарствено растение, което през последните години придоби голямо медицинско значение. Корените на левзеята имат ясно изразен стимулиращ и тонизиращ ефект и се прилагат при функционално разтройство на нервната система. Препарати от левзеята се използват като средство за възбуждане и стимулиране на централната нервна система, също така и за повишаване на умствената способност, а също и за увеличаване на издръжливостта, енергията, мускулната маса и подобряване на физическите постижения при спортисти.

Къде вирее Левзея?
Като диворастящо растение левзеята не се среща у нас. Левзеята може да се намери като култивирано растение в България. Много хора бъркат левзеята или известна още като маралов корен с магарешки трън. Това са две различни растения.
Тя е ендемитно сибирско растение, расте в Алтай. На изток е разпространена до езерото Байка, а на югозапад до източен Казахстан. Обитава предимно планински райони на 1700м – 2000м надморска височина. Прониква в Алпите, където се среща най-често в Кедровите гори. При естествени условия левзеята расте в слабо еподзолени, добре дренирани, богати на хранителни вещества почви. В тези райони лятната дневна температура не е висока, през юли достига до 8,8-10° C, но се характеризират с висока атмосферна влажност и кратък вегетационен период.

Малко история
Тъй като в естествените находища могат да се съберат само ограничени количества, които не могат да задоволят нуждите на фармацевтичната промишленост на предишния СССР, левзеята е внедрена култура. Производствните площи са съсредоточени в Московска област. В България първите проучвания на левзеята са проведени в опитната станция в Самоков през периода 1954 – 1962 година, със семена, интродуцирани от Съветския съюз. 
Корените и коренищата на левзеята, които се използват в съвременната медицина съдържат популярните фитоекдистероидите – екдистероните, алкалоиди, аскорбинова киселина, каротин, инулин и около 10% дъбилни вещества. Това са биохимични вещества, които се срещат в почти всички растения. Вземат участие в обмяната на веществата и в процеса на отделяне на вътрешноклетъчна енергия. Имат защитна функция. Притежават стипчив вкус.
В сравнение с данните за добивите получени в СССР според Соколов и Шеберетов, при нашите условия левзеята дава по-висока продукция. Полученият на втората година добив на сухи корени у нас превишава два пъти добивите на получени в СССР. Така например добивът на сухи корени от двегодишни растения при наши условия е 91кг/дка, а в Съветския съюз 47-62кг/дка. Въз основа на получените резултати може да се подчертае, че култивираната в опитната станция в Самоков левзея расте и се развива много добре, дава висок добив на корени, които дават висок стимулиращ ефект.

За растението
Левзеята е многогодишно тревисто растение от сем. Compositae – многоцветни/сложноцветни, коренищата й са разклонени дървовидни, дебели 0,6-2,5см в диаметър. Разположени са хоризонтално с кафяв до тъмнокафяв цвят. Коренищата и корените имат своеобразен специфичен аромат. Стъблото правостоящо, не се разклонява, достига на висоина от 80 до 150 см. На отделни растения се образуват средно 1-5 цветоносни стъбла. Листата са единични, имат елипсовидна или продълговато-яйцевидна форма, като постепенно се стесняват към върха на стъблото. Те са дълбоко пересто нарязани с едри 5-8 заострени дяла, които на периферията са остро назъбени и имат зелена окраска. Долните листа са 12-40 см дълги, прикрепени на малки дръжки, а връхните листа са едро назъбени и седящи. Съцветието е почти кръгла кошничка – широко 3-6 см и разположено единично на върха на стъблото. Цветната кошничка се състои от многобройни ланцетни истенца, които са разположени едно върху друго във вид на стреха. Цветовете имат светлолилава окраска. Тичинките са 5, плодът е кафяв, има и елипсовидно-клиновидна форма. Семената са 5-7мм дълги, снабдени с хвърчилца. Теглото на 1000 семена е 12-19гр.

За спортисти
Левзеята се смята за добър анаболен агент при хора желаещи да повишат мускулния растеж и енергията си. Левзеята съдържа екдистерони, които имат анаболни свойства, като в същото време ви помагат да се справяте по-добре в стресови ситуации и понижават времето за възстановяване след физически натоварвания.  
Ползи при спортисти;
помага на тялото да се приспособява към стресови ситуации, а също така и по-бързо да се възстановява от подобни моменти
косвено регулира нивата на холестерола в кръвта
намалява кръвното налягане
увеличава издръжливостта и работоспособността 
подпомага имунитета 
полезен препарат е при анемии, защото повишава хемоглобина 
подпомага цялостната форма на човек - регулира телесната маса 
увеличава либидото и половата мощ

Кои продукти съдържат екдистерони?
Един от най-популярните продукти на световния пазар за хранителни добавки на марката Universal Nutrition, а именно Animal M-Stak съдържа екдистерон, който както разбрахте има редица полезни свойства късаещи фитнес ентусиасти и силови атлети.
Също така една от най-старите марки в индустрията с хранителни добавки – Weider, имат два варианта предлагащи богато съдържание на екдистерон : Beta-Ecdysterone Weider 84 капсули и Beta-Ecdysterone Weider 150 капсули
От производителя на хранителни добавки Scitec Nutrition също могат да се похвалят с продукт съдържащ ecdysterone.  Това е марката, която поддържа може би най-богат асортимент от различни видове хранителни добавки. Продукта се нарича Myo-Meth.

Не препоръчваме да приемате левзея или продукти съдържащи екдистерони, когато сте на стероиден курс или вземате други хормоноподобни средства. 
Не се препоръчва приема на билката също и от бременни и кърмещи жени.

 

 Още новини

Работен график за Великденските празници 2019

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКИ И РАБОТНОТО НИ ВРЕМЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ ЗА 2019г.Работното време на физическият ни магазин в гр. Пловдив, ул. Гладстон 90:26.04.2019г. - 10:00ч - 18:30ч.27, 28 – ПОЧИВНИ ДНИ29, 30 – 10:00ч – 18:30ч01.05.2019г. - 10:00ч - ...

RINGHORNS - Нова марка за бойни спортове в наличност!

Цялата гама продукти на RINGHORNS е налична в нашият онлайн магазин. RINGHORNS предлагат цялостна екипировка за бойни спортове - бокс, ММА, кик бокс и т.н. Боксови ръкавици, ММА ръкавици, протектори за крака, каски, помощни падове ...