Л-Карнитин - всичко, което Ви интересува

Л-Карнитин - всичко, което Ви интересува

Какво ще прочетете по-надолу за L-Carnitine?
► Какво е Л-карнитин;
► Видове Л-карнитин;
► Как действа;
► Източници;
► Дозиране и прием на л-карнитин;
► Странични ефекти при прием на л-карнитин;
► Примери за качествени продукти от категорията на л-карнитина.

Статията за Л-Карнитин е разделена на 2 части:
Първата - тази, която ще прочетете в следващите 5-10 минути е написана с цел обща и лесно смилаема информация.
Втората част (отбелязали сме от къде започва) предоставя научна информация, която е подкрепена с проучвания и изследвания, но не е до толкова достъпна за обикновения читател.

Първа част:
Акценти и факти за Л-карнитин:
- Важен фактор за транспортирането на мастните киселини
- Спомага отслабването и изгарянето на мазнини
- Имате повече енергия и желание за физическа активност
- Л-Карнитин подпомага възстановяването след тренировка
- Оказва добра подкрепа на имунната система

-Какво е Л-Карнитин?
Л-карнити се произвежда и синтезира в тялото ни от една от осемте незаменими аминокиселини, а именно лизина, за да се случи това обаче на тялото ни, са му необходими още и ниацин, другата незаменима или наричана още есенциална аминокиселина метионин, и естествено витамини от B групата- B-3,6,9 и B-12, както и витамин C. Ако в организма ни има недостиг на някой от тези витамини, то синтезирането на л-карнитин в тялото ни е ограничено и непълноценно.

Видове л-карнитин:
Щом има пазарен интерес към л-карнитина, то проучванията и научните изследвания предполагат към най-различни по вид и химична формула видове l-carnitine.
Някои от тях:
► ALCAR – Acetyl-L-carnitine e вид л-карнитин, той е по-устойчивата при прием формула, усвоява се по-добре, действа добре на мисловната дейност и фокуса, както и другите форми на л-карнитин тази също спомага за увеличаването на енергията ни.

► L-Carnitine – L-Tartrate тази формула на л-карнитина се среща в природата в някои плодове, прави л-карнитина по-стабилен. Също така е ефективен антиоксидант и някои проучвания показват, че точно тази формула възстановява по-добре и по-качествено при прием след тренировка.

► L-Carnitine fumarate – също както по-горните спомага метаболизирането на мазнините, цялостното здраве на сърцето, които факти са важни за повечето спортисти. Най-важното за тази формула и това, което я различава от другите е, че Fumarate е посредствен, важен продукт при цикъла на Кребс, който процес пък е ключов за производството на енергия в тялото ни, произвеждана от митохондрите.

► D-Carnitine, D-L-carnitine –произвежда се само синтетично и е забранен.

► Glycine Propionyl-L-Carnitine (GPLC) – много добра формула за прием преди тренировка, ако търсим повече напомпване, стимулира притока на кръв, подобрява метаболитните процеси за изгаряне на мазнини и действа като антиоскидант.

Как действa л-карнитинът?
Л-карнитин е известно че спомага за транспортирането на мазнините, които са изградени с дълга и трудна за пренасяне верига, която трябва да премине през иначе непропускливата мембрана и да достигнат до известните митохондрии, които биват наричани още енергийни центрове или източници на енергия за нашата мускулатура. Образно казано л-карнитина спомага преработването на мазнините и преобразуването им в използваема енергия. Ползата и действието на л-карнитина също са от полза и за сърдечно-съдовата ни система.

Източници на л-карнитин:
Л-карнитин освен в индустрията с хранителни добавки се среща и в някои храни. Най-богато на л-карнитин е червеното месо, агнешкото месо. В говеждото месо също се съдържа, но в по-малки количества. Други източници са кокошките, риба, фъстъченото масло, аспержи, авокадо, ядки, семена, бобовите растения, пшеницата съдържа също малки количества л-карнитин. В гъбите се съдържа около 15мг л-карнитин за 100гр продукт. В млечните продукти се съдържат от 2мг до 10мг за 100гр.

Дозиране и прием:
Ако се чудите колко л-карнитин да приемате, то това е напълно нормално. Но има неписани правила и закони, към които можете спокойно да се придържате ориентировъчно.
►За нормално активни хора – от 300мг л-карнитин до 500мг на ден е окей.
►От 1000мг до 3000мг л-карнитин за активно спортуващи и желаещи да изгорят мазнини.
►Това, което ние от www.pompai.com ви препоръчвамe е да приемате от 1,000мг до 1,500мг преди и след тренировка. Т.е. около 2,000мг - 3,000мг около самата тренировка. Както и 1,000мг-2000мг, сутрин веднага след събуждане. Тъй като тялото ни привиква към л-карнитина, гледайте да го приемате в рамките на 3-4 седмици и след това направете 5-7 дни почивка.

Странични ефекти и вреди от приема на л-карнитин
Има много изследвания, тестове, приемания под контрол в групи под научно наблюдение и никъде не се споменава за странични ефекти или вреди при приемане на препоръчителните дози посочени на етикета или при по-високи такива достигащи до 9,000-10,000мг л-карнитин на ден.

Примери за качествени продукти от категорията на л-карнитина
Желателно е, когато купувате л-карнитин да залагате на продукти с доказан произход, марки и производители, които са се доказали на пазара и винаги имайте едно на ум – ЧЕТЕТЕ етикетите и бъдете информирани за това, което купувате и приемате!
Препоръчваме ви да залагате на продутки съдържащи CarniPure®, CarniSolv® или една от най-стабилните формули ALCAR – acetyl l-carnitine.
Разгледайте предлаганите от нас продукти в категорията Л-Карнитин: ALCAR на SAN, L-Carnitine 120caps Allmax NutritionL-Carnitine на Weider
За повече информация при прием, съвети за тренировки, съвети за хранене и суплементация не се притеснявайте да се свържете с нас от посочените телефони, скайп или електронна поща.

Втора част:

Как е произлязъл Л-карнитин и какво представлява той?

Научното му наименование е L-3-хидрокситриметиламинобутаноат. Той е аминокиселина, която присъства в месните продукти, донякъде и в млякото (2). Основен компонент в кърмата на хората. Тялото може да го синтезира чрез две есенциални аминокиселини – метионин (3) и лизин.

Интересен факт е, че вегетарианците и хората, които ядат всичко, са повлияни от L-Carnitine по различен начин, заради естеството на източниците на аминокиселината.

Когато го приемаме с храна има по-голям процент на усвояване чрез червата – около 57 до 84%. Когато го взимаме чрез хранителна добавка, усвояваме 14 до 18% от дозата (4). Обаче има уловка! По-ниските дози се абсорбират по-ефективно.  Един всеяд човек приема средно едва 2-12 микрограма на килограм тегло ежедневно. При вегетарианците е още по-малко. (5,6).

Иначе казано, един 90-килограмов човек ще усвои чрез храна 1.09 милиграма. Една доза Л-Карнитин е между 250 и 500 милиграма в общия случай. Когато направим сметката, дори при по-ниска степен на усвояване, ние ще приемаме повече от веществото.

Какво е биологичното значение на Л-Карнитин?

 Ето как изглеждат формулите на различните видове карнитин:

В тялото ни се среща в две различни форми – едната е L-carnitine, другата е Ацетил-Л-Карнитин (7), което както се досещате е ацeтилатна разновидност. Синтезът на молекулите става едногенно от двете хранителни аминокиселини лизин и L-метионин.

По време на процеса пептидно-свързания лизин се превръща в e-N-триметиллизин чрез дарение на S-аденосилметионин. После свободния е-N-триметиллизин се хирдроксилатира в β-hydroxy-e-N-trimethyllysin,за да бъде конвертиран чрез ензим алдолаза в y-Trimethylaminobutyraldehyde. При процеса пасивно се губи молекулата на Глицин.

Накрая виждаме дехидрогениране към y-Butyrobetaine, последвано от хидроксилиране, което вече създава L-Carnitine. В последствие той може да бъде ацетилатиран до Ацетил-Л-Карнитин (ALCAR) (8,9,10).

Важно условие за хидроксилазата чрез тези ензими е да има достатъчно витамин C (11). Ако нивата му не са достатъчно високи, това ще навреди на биосинтеза на L-Carnitine и Acetyl-L-Carnitine! (12)

Етапът на ограничаване скоростта на биосинтез изглежда се дължи на триметиллизин ензими (алдоза и хидроксилаза) или хранителен у-бутиробетаин. Той повишава серумните нива на карнитин в много по-голяма степен, отколкото хранителния e-N-триметилизин. [13]

При новородените, вътрешното производство е много по-ниско (14). За това набавянето на карнитин е в ръцете на майката и нейното мляко (15). Има големи колебания в съдържанието на карнитин в майчиното мляко, но въпреки това бебетата успяват да регулират системните нива на веществото.

Това е голяма новина за майките вегетарианки, които по начало имат по-малки залежи (16,17). Все пак, липсата на достатъчно карнитин при подрастващите може да доведе до проблеми като стомашно-чревна неподвижност. Ето затова различните формули за бебета съдържат карнитин в някаква степен.

Какъв е препоръчителният прием?

Количеството Л-карнитин, с което разполага тялото ни зависи от нашия хранителен прием (на месо и донякъде на млечни продукти), както и на вътрешния синтез на аминокиселината.

Вижте само за каква разлика говорим между вегетарианците и хората, които си хапват животински продукти. Първата група синтезира в тялото си до 1.2 umol (19,20) на килограм от теглото си. Приемът на животински продукти увеличава синтеза до между 2 и 12 umol на килограм тегло! С приемът на разнообразна храна си набавяме 75% от общото количество карнитин в депата ни (6).

Простата математика показва, че ако сте вегетарианец или веган има голяма вероятност да имате дефицит  (19,21). Същото се забелязва и при деца вегетарианци и вегани (5).

В същото време тези хора имат по-висока бионаличност на карнитин при поглъщане (6). В субклинично състояние на дефицит, абсорбацията на карнитин в червата изглежда е увеличена (6). Транспортът на мускулен картини обаче тръгва в противоположната посока – надолу (22).

Все още няма достатъчно проучвания по отношения на суплементацията на вегетарианци с карнитин. По горепосочените факти можем да отсъдим, че вероятно е разумно вегетарианците да приемат хранителни добавки с L-carnitine, но тепърва ще се открие 100%-ов отговор.

Заради своите бебета, при жените се наблюдава намаление в карнитиновите плазма депа по време на бременност. Ако трябва да сме по-конкретни, 12-та седмица от бременността се асоциира с намаляването на L-carnitine и прием на 500 милиграма дневно чрез хранителна добавка може да намали този спад (23).

Учените предполагат, че в този период прекусорите намаляват и производството на карнитин в тялото секва (24).

Как стоят нещата при възрастните хора? Те също могат да страдат от липса на достатъчно карнитин. Серумните нива се увеличават до 70-годишна възраст, а след това започват да намаляват, по все още необясними причини. Наблюдава се и загуба на телесна маса (25,26).

Препоръчва се прием на 2 грама L-carnitine дневно, който ще намали умората и ще доведе до по-добра композиция на тялото при най-възрастните (26), а може да увеличи и мускулната работоспособност (27).

При какви други положения можем да наблюдаваме дефицит?

Първо трябва да отбележим, че L-carnitine не е нито витамин, нито минерал. Условието за това е, той да трябва да се консумира чрез храната, за да се избегне болестно състояние. Карнитинът обаче се произвежда от тялото, макар и в ограничена степен. При липсата му в храната не се стига до болестно състояние. За това той не е витамин (28).

Както казахме, някои групи хора са по-застрашени от други. Това обаче не са само хората с по-различни хранителни навици. Нарушението в абсорбацията и употребата на карнитин се наблюдава и при още няколко групи хора!

 • Когато ниският прием на карнитин е комбиниран с отслабена продукция в тялото, това може да доведе до симптоми, които са паралелни за деменцията. Статистически това се наблюдава при 8 от 14 човека, които страдат от този дефицит. Възможно е да се наблюдава мускулна слабост , чернодробна дисфункции, кардиомиопатия (29,30,31). Повече информация може да откриете в библиографията (32).
 • Дефицитът е много вероятен и при пациенти с раковo състояние. Учените проверяват дали включването му в терапия при пациенти с ракова кахексия и ниски нива на карнитин ще доведе до облекчение (33).

Тест с прогресиращи дози (500 милиграма за 2 дни, 1 грам за 2 дни, 2 грама за 10 дни) показва, че болните от рак в напреднала степен и с дефицит на карнитин се чувстват по-малко отпаднали, в по-добро общо състояние и с по-малко функционални ограничения в следствие на рака (34,35). Тези позитиви може да са вследствие на увеличената телесна маса (36). При хора болни от рак, тестовете показват, че дози до 3000 милиграма дневно са безопасни (37).

 • Хората, които приемат кардиозащитното лекарство Милдронат, могат да получат понижение в нивата на карнитин от 18% след 4 седмици. Това може да доведе до дефицит при по-дългосрочен прием (22).

Какви варианти и формули на L-carnitine познаваме?

 • L-Carnitine е най-базовата и популярна форма на карнитин като хранителна добавка. Заради хиралния център на L-Carnitine съществува и вещество на име D-Carnitine. Съществува и комбиниран DL-Carnitine. Въпросният D-Carnitine е биологично неутрален. Това значи, че не може да помогне при дефицит на карнитин.

По-този начин може дори да работи срещу Л-карнитина. Може да обърне и абсорбацията от бъбреците (38). Един от начините е, че се съревновава с Л-карнитин в червата – кой да бъде абсорбиран (39). В изолирана форма може да намали нивата на Л-карнитин в тялото като пречи на обработката му, за това се препоръчва молекулата на L-carnitine!

 • След това имаме ALCAR или Acetyl-L-Carnitin. По-рядко се именува и като Левацекарнин. Това е карнитинова молекула, която е свързана с ацетилна група. Някои хора наричат ALCAR „неврологичната форма на Карнитин“, тъй като си взаимодейства много повече с мозъка от стандартната молекула.

Ефектите му се състоят в намаляване на менталната умора, например. За справка Propionyl-L-Carnitine не се справя с това нещо (42).

 • GPLC e аминокиселината глицин, която е свързана с молекула карнитин, естерифирана към късоверижна мастна киселина. Когато Пропионил-Л-Карнитин стигне до митохондриите се метаболизира до Л-карнитин и пропионил коензим А. (43,44).

Въпросният коензим е от значение, защото се превръща в сукцинил коензим А и по този начин в сукцинат, който пък е междинен в цикъла на TCA. Тъй като GPLC предоставя сукцинат и карнитин, хранителните добавки с негово съдържание могат да доведат до полезен анаплеротичен ефект (45).

 Началните фази на метаболизма преминават чрез ензимът Карнитин ацетилтрансфераза, същият ензим, който посредничи при разграждането на ALCAR до Л-карнитин (46).

Тази форма на карнитин е по-ефективна от молекулата на чистия Л-карнитин, що се отнася до всичко свързано с потока на кръв и регулацията му. Най-важната употреба се вижда при състояние на интерминентно накуцване. Там Propionyl-L-Carnitine дава повече ползи от карнитина на моларна база.

 Това е доказателство за голямата синергия между пропиониловата група и карнитиновата група (47). GPLC се употребява и за увеличаване на производството на азотен оксид при мъже със заседнал начин на живот (48) и атлети при дози от 3 до 4.5 грама на ден. (1)

GPLC и PLC са вариантите на Л-карнитин, от които положително се повлиява кръвния поток и кръвното налягане, в по-голяма степен от другите форми на Л-карнитин.

 

 • L-Carnitine L-Tartrate е сол свързана с винена киселина. Тази форма се абсорбира по-бързо. При прасета е измерена скорост от 3 часа и 30 минути, без различия в цялостната бионаличност (49). Използва се много често в атлетически изследвания заради предоставения по-бързи приток на L-carnitine, при взимане непосредствено преди дадено действие.

Как се абсорбират Л-карнитин и неговите различни форми?

Л-карнитин и ацетил-Л-карнитин се абсорбират в тялото чрез червата, най-вече чрез транспортер 2 (OCTN2) (50, 51), който е зависим от нивата на натрий (39). OCTN2 взима молекулите Л-карнитин за абсорбация, като ацетил молекулите при ALCAR първо трябва да бъдат деацетилирани и след абсорбация реацетилирани (39).

Промените в работата на транспортера, като например увеличаването му при дефицит на карнитин (52) или пък намаляването му при хора с цьолиакия, които не са на диета без глутен (53), определят разликите в абсорбирането на Л-карнитин.

По отношение на това дали ALCAR(7,4) или Л-карнитин (49) се абсорбират по-добре има много противоречива информация. Открито е обаче, че изомерът  на D-карнитин не се абсорбира от червата (39).  Посочените в начало 14-18% усвояване при прием на хранителни добавки важат в дози от 1 до 6 грама. Тези данни важат най-вече за Ацетил-Л-карнитин и Л-карнитин (4), но се отнасят и донякъде и за Пропионил-Л-карнитин (55).

Припомняме, че въпреки процентът на усвояване чрез храна да е много по-висок, като количество говорим за много малка доза. Под формата на добавки, карнитинът се усвоява достатъчно ефективно, за да достави нужното количество на тялото.

Най-интересното нещо е, че приемът чрез кожата на Л-карнитин показва много голяма степен на усвояване от тялото. Изследване върху плъхове показва, че ефективността се увеличава до 2,8 пъти. Това обаче варира според немалко фактори (56). Тази полза е причината да има добавки L-carnitine, които се нанасят по кожата.

Кога е пиковият момент при консумация на карнитин?

Проучвания с доза от 500 милиграма Acetyl-L-Carnitine, приеман орално, показват, че пиковият момент в серумните нива с след 3,1 до 3,4 часа (57,58).  Друго проучване с 2 грама карнитин, в три различни форми (Л-карнитин, Ацетил-Л-карнитин и Пропионил-Л-карнитин), показва, че пиковите нива на отделните форми са:

 1. Л-Карнитин - 84.7+/-25.2 umol/L/h
  2. Ацетил- Л-Карнитин - 12.9+/-5.5 umol/L/h
  3. Пропионил- Л-Карнитин - 5.08+/-3.08 umol/L/h

Трябва да се има предвид обаче, че те са приети в равни количества, а последните две имат в себе си и некарнитинови части (59). Друго проучване, с прием само на 2 грама L-carnitine показва същата максимална стойност (57).

Въпросните пикови нива зависят от бързата регулация на бъбреците и конвертирането на карнитин и ацетил- Л-Карнитин в черния дроб. Някои дългосрочни проучвания показват леки увеличения в усвояването на ALCAR при прием под формата на хранителна добавка (60).

Полуживотът на 500 милиграма ALCAR е 4,2 часа (58), но това е ориентир, тъй като е строго индивидуално за всеки човек (59). Друго проучване показва полуживот от 60 минути (+/- 15 минути) при прием на 2 грама течен L-Carnitine.

Как се разпределя L-carnitine в тялото?

Карнитинът не се свързва с плазма протеините, когато е в циркулация (61). Изглежда няма и кой знае каква транспортна дейност в червените кръвни телца. Изследванията за суплементация с Л-Карнитин не намират увеличаване на концентрацията му в тези еритроцити, въпреки увеличението на серумното му ниво (62,63). Също така спадовете в серумното ниво (например при диализа) не се отразяват на червените кръвни телца (63).

Серумните нива на Л-Карнитин се регулират в нива между 23 и 73 µmol/L и 3-14 µmol/L за Acetyl-L-Carnitine, независимо от хранителния им прием (64).

В самите тъкани, най-много L-carnitine се среща в скелетните мускули. Концентрациите са до 126.5mM, което е 98% от съхраненото в тялото (65,7). След това най-много има в черния дроб – 1.3mM. Серумът и извънклетъчната течност комбинирано стигат до 500 µM (7).

Какво друго трябва да знаем за карнитина в нашето тяло?

В клетката, увеличаването на карнитина става чрез активен транспорт, който се подсилва от стимулацията на инсулин. Това води до увеличено натрупване на хранителен L-carnitine (67), но не и до увеличаване на базалния поток на Л-карнитин (68)

Интересен факт е как ALCAR се разпределя неврологично?
Той преминава бариерата между кръвта и мозъка на човек чрез транспортерите OCTN2 и B(0,+) (60,66).

Как тялото елиминира L-carnitine?

Има два начина, по които веществото се отделя от тялото. Единият е чрез изпражненията, другият е чрез т.нар. тубуларна резорбция, която извършват бъбреците.

В първия случаи това не става чрез ензимите в стомаха, тъй като хората не разполагат с такива, които разграждат карнитин. Това става чрез прекурсора y-бутриобетаин (69), който играе ролята на метаболит.

Във втория случай се използва метаболитът триметиламин (69). Тук скоростта на отделяне зависи от плазмените нива на карнитин (60). Бъбречната реабсорбация е един от механизмите, който тялото използва, за да регулира серумните нива на карнитин в гореспоменатите граници (70).

Как действа приемът на л-карнитин върху стареенето?

Има сведения, че той намалява загубата на митохондрии по време на стареене (77). Открити са много ползи за хора и животни в напреднала възраст, които понякога не се появяват при по-младите организми. Важно е да поговорим и за тях.

Процесът на стареене е много силно асоцииран с намаляване потенциала на митохондриалната мембрана, ефикасността на ензимите и ензимните органели (78).  Става на въпрос за намалена възможност за оксидативно фосфорилиране. (79).

Приемът на Acetyl-L-carnitine може да повлияе положително спадът в потенциала на митохондриалната мембрана и кардиолипин, който е съставна част на мембраната (80). Това е положителен ефект при застаряване. Същите лоши последици се наблюдават и при свръх прием на хранителни вещества.

Въпросният кардиолипин е мастна киселина, която е налична само в митохондрията. Има много важни роли като запазването на структурата на веригата за транспорт на електрoни и свързаните с нея ензими (74). Той е пресечната точка между ALCAR и застаряването, тъй като acetyl-L-carnitine разполага с механизми за възстановяване на нивата на кардиолипин. (82,75,83).

Ацетил Л-Карнитин има поне една полза за когнитивното здраве, която е доказана след захранване на плъхове (85). Той е асоцииран с подобрения в структурата на митохондриите (86). Всички протеини свързани с нея се влияят от ALCAR в черния дроб на плъховете (87).

В конкретното изследване 10 протеина са повлияни много положително, както и един немитохондриален протеин – уриказа. По-забележителните от тях са бета-единица на ATP синтаза, Rhodanese, ALDH1L2, както и някои антиоксидантни ензими. Ацетил Л-Карнитин не влияе върху PDCE2, което се увеличава със стареенето (87).

Въпреки това, ползите от проучването показват и връзката отчасти на веществото с намалена оксидация на рибонуклеинова киселина (89).

Подобренията в структурата на митохондриите не са единствения механизъм на работа. Приемът на ацетил Л-Карнитин е свързан с 26 от 31 протеини в митохондрията, които значително се повлияват от стареенето (87).

Дефакто, ALCAR има възможността да намали ефекта на някои от свързаните със стареене процеси при тестовете с лабораторни животни, без значение от състоянието на дефицит. От това може да се очаква и дълголетен ефект при хората, макар и да не се знае със сигурност.

Какво неврологично въздействие има ацетил Л-Карнитин?

Ацетил групата на ALCAR се разгражда в живи организми, но при тестове в лабораторна среда е доказано, че тя може да допринесе за синтеза на ацетилхолин (90).

Учени са давали ацетил- Л-Карнитин на мишки в доза от 500мг/кг в продължение на 25 дни. Това е увеличило концентрацията на серотонин в кората на главния мозък с 20%. Приемът води и до тенденция за увеличаване на серотонин в хипокампуса с 22%, което е свързано с оборота на серотонин (91).

В същото изследване е отчетено, че при този прием концентрациите на норадреналин в хипокампуса се увеличават с 25 процентa, при напълно нормални нишки. Дозата не оказва никакво влияние върху нивата на допамин в хипокампуса или кората на главния мозък.

Концентрацията на GABA в хипокампуса намалява с 32 процента, но в същото време концентрацията в кората на главния мозък е непокътната.

Биоенергетика на тези процеси:

Приемът от 500мг/кг при млади мишки показва увеличение на наличната глюкоза в някои региони на мозъка след 25 дни – увеличението е 43% в хипокампалната формация, с намаление на лактат и аланин, както и увеличение с 55 процента в кората на главния мозък (без промени в нивата на лактат) (91).

Други енергийни молекули като Инозитол например се увеличават с 30%. Креатин във фосфорилирана форма с 66%, фосфорилираните молекули на аденозин ATP, ADP и AMP с общо 23%. (91) Друго проучване показва, че при вливане на 30-60мг/кг за 28 дни води до увеличение на ATPаза ензимите в синаптичната мембрана. Въпросните ензими използват ATP, за да захранват метаболитни процеси.

Без значение на това как се използва енергията, прием през устата на ALCAR води до увеличение на нивата на глюкоза и креатин в някои зони на мозъка.

Интравенозно вкарване на ALCAR увеличава церебралното използване на глюкоза до 30 минути. Когато вливането е от 250 до 750мг/кг, глобалното увеличение стига до 13-22% над началната точка. Въпросният ефект не се наблюдава при използването на карнитин или карнитин с ацетат (93).

Що се отнася до ефекта върху различните по възраст мишки, тези на средна и напреднала възраст са по-чувствителни към по-високата употреба на глюкоза от младите мишки. При мишките в напреднала възраст, ефектът се наблюдава при доза от 100мг/кг за 28 дни. (94)

Частите на мозъка, които са най-чувствителни на увеличението в глюкозната употреба в следствие на ALCAR са нуклеус акумбенс (увеличение от 22 до 34% след 15 минути от прием на 500-750мг.кг), локус кореалус (48-53%) и кортико амигада (24-48%)(93).

Противоположно на това, хипокампуса и предния кортекс не са афектирани при младите мишки (93), докато хипокампуса и други региони на мозъка биват афектирани при по-старите мишки. Наблюдава се дори при ниски дози от 100мг/кг – увеличението е средно 20% в засегнатите региони. (94).

Колкото по-високи са дозите, толкова повече глюкоза се използва в мозъка. Колкото по-стари са мишките, толкова по чувствителни са към увеличението.

Как влияе ацетил Л-Карнитин на паметта, ученето и настроението?

При лабораторни животни, приемът му показва подобряване на маркерите за учене при по-възрастните мишки (95). Когато се дава на млади мишки в по-малки дози от 60мг/кг, което в човешки еквивалент в 10мг/кг , може да облекчи очаквания бъдещ спад в когнитивните способности (96).

В момента тази форма на карнитин се изследва като потенциален метод за борба с Деменция и Алцхаймер, както и срещу исхемия (97,98.99).  Учени са открили, че 300 мг ацетил Л-Карнитин на литър вода за пиене може да намали повишените нива на синтез на азотен оксид в кортекса, а те са знак за процеси на застаряване (100).

Има изследвания върху хора, които да установят влиянието на ALCAR върху Алцхаймер. Дози от 1 до 3 рама дневно могат да облекчат спада в нивата на познавателната способност при болестта, в период от 6 месеца и 1 година (101,102,103).  При хора, които имат спад в познавателната способност, но не са болни от Алцхаймер, ефектът се появява при 1-2 грама на ден (104,105,106).

Има проучване върху млади и здрави хора, но е единственото от този вид. При него няма ефект, по –различен от този при пласебо групата. Трябва да се отбележи обаче, че там е използван DL-Carnitine, а не L-carnitine или ALCAR (107). Поредното доказателство, че на използваната форма не трябва да се разчита – виж по-горе за повече информация. 

Ползите, които се виждат при тези човешки интервенции не са прекалено силни в някоя посока и са като цяло разпределени измежду всички измерени параметри на когнитивната дейност. Това говори, че въпросните механизми на действие не са специфично свързани с мозъка, а са по-общи.

Приемът на ацетил формата на Л-Карнитин показва повишение в настроението и облекчаване на депресивните симптоми при възрастни хора (108), най-вероятно в следствие на всички ползи за церебралното здраве.

Въпреки, че се вижда ясна тенденция при възрастни хора, ефектите не са достатъчно силни, за да кажем, че това е гарантирано лечение за деменция (109). Въпреки това, учените продължават да го разглеждат като вероятен компонент от комбинация с други неврологични съставки, за да има по-голям ефект.

Изглежда ацетил Л-Карнитин е идеална терапия при спад в когнитивните способности, но употребата му при напълно здрави хора не е достатъчно проучвана, за да направим заключение.

Карнитин влияе положително на вниманието на деца с ADHD! Изследването е върху група деца между 6 и 13 години. Те получават 100мг/кг карнитин (максимална доза от 4000мг) на ден в продължение на 8 седмици. Едва 1-2 от момчетата не усещат подобрение. При всички останали симптомите на ADHD намаляват с 20% до 65%.

Л-карнитин защитава нервите и мозъка!

Изследвания показват възможността на Л-Карнитин да стабилизира и удължава действието на антиоксидантни ензими като супероксид дисмутаза, както и да намалява щетите върху митохондрията от етанол, в лабораторни условия (11).

Поставяне на 2мг/мл ацетил Л-Карнитин във водата на плъхове намалява причинените от алкохол охсидативни поражения и невронална загуба.

Ацетил- Л-Карнитин е свързан и с невронна защита чрез намаляване нарастването на окисляването и намаляване на ATP, които се появяват при приближаване на невроните до бета-амилоидна пигментация, съединение свързано с болестта на Алцхаймер и стареене (113). Той участва и в индуцирането на хеме-оксигеназа 1 в мозъка, в зависимост от дозата и времето (114). Наблюдава се и увеличение на Heat Shock Protein 60 и NRF2.

Как влияе на кардиоваскуларното здраве?

Влияние върху червените кръвни телца:

В лабораторни условия, Л-карнитин увеличава пролиферативните ефекти върху клетките на костния мозък на рекомбинантния човешки еритропотеин (hEPO) при концентрации от 200-400 µM (115). В дози под 200 µM ефектът липсва. Въпросната концентрация в серумните нива настъпва след прием от 15мг/кг Л-карнитин през устата, но не и при по-ниската тестова доза от 1мг/кг (117).

При възрастни плъхове, 150мг/кг Л-карнитин (както 195мг.кг Л-карнитин L-тартарат) във водата за пиене в продължение на 3 месеца не успява да промени броя на червените кръвни телца или хематокрита (118). Този ефект не се вижда и при серум DHEA в доза от 1мг.кг в излоация, но комбинацията от двете води до намаляване на червените кръвни телца и хематокрита.

При здрави, но стари плъхове, консумацията на Л-карнитин във водата веднъж се проваля в повлияването на броя и функцията на червените кръвни клетки.

Диализа за дълъг период от време води до намаляване на серумната концентрация на Л-карнитин (119), но това се нормализира след прием на хранителна добавка L-carnitine (120,121). Прилагането на карнитин под формата на хранителна добавка при тези хора води до по-добри отговори на екзогенен hEPO, според клинични наблюдения (122,123).

Пилотно изследване на прием на Л-Карнитин от 500мг на ден при хора с влошен отговор към hEPO потвърждава ръста в хематокрит и общия капацитет на желязно свързване. Обаче се наблюдава концентрация на карнитин в червените кръвни клетки, която не се намалява в периода на дефицит на серум Л-Карнитин. Въпросните концентрации не се променят, въпреки по-добрите клинични отговори (63). След това проучване са направени много опити, които са обект на мета-анализ.

Първият мета-анализ, който е публикуван, обсъжда 18 случайни опита с 482 участници. Забелязва се статистически голямо увеличение на хемоглобин и по-малко нужна доза от hEPO при поддържащата диализа (124).

Вторият мета-анализ включва всички проучвания с прием на Л-Карнитин под орална форма за повече от 2 седмици. Въпросните 49 опита потвърждават  намаляването на възпалението като оценка на C-реактивните протеини и техните нива (при тези хора това е биомаркер за смъртност по всякакви причини (126) , но не успяват да потвърдят положителен ефект върху факторите хематокрит, брой на червени кръвни телца или нужната поддържаща доза от hEPO (125).

Изводът от втория анализ е, че качеството на живот се увеличава при прием на хранителна добавка Л-Карнитин в 6 от 10-те проучвания, ако комбинираме резултатите. Данните обаче не са достатъчни, за да се направи 100%-во заключение.

Серумният Л-Карнитин е намален в състояние на анемия, причинена от хемодиализа. Намалената отзивчивост към ексогенен еритропотеин в това състояние вероятно се повлиява положително от приема на хранителна добавка карнитин. Приемът на такива добавки може да е полезен по време на диализа, но влиянието върху отзивчивостта на еритропотеина е ненапълно доказано.

Влияние на Л-карнитин при атеросклероза:

Прием на L-Carnitine в размер 1,3% от водата за пиене на мишки (5mL прием на вода с концентрация от 2600 мг/кг, което е еквивалент на 208мг/кг при хората) успява да провокира производство на тиметиламин оксид (TMAO) чрез чревен микробно-зависим път и атеросклероза при ApoE-/- мишки. Продукция на TMAO, но без атеросклероза, е потвърдена при хора, които не са вегани (127).

Не е сигурно колко притеснение трябва да предизвиква тази информация, тъй като говорим за доста висока доза. Много малко вероятно е карнитин под формата на хранителна добавка да причини атеросклероза.

Влияние върху кръвното налягане:

Ацетил Л-Карнитин в комбинация с ALA има потенциал да намали хипертонията чрез комбинираните антиоксидантни и проенергитични ефекти (128). Могат да повлияват положително инсулиновата резистентност и глюкозния толеранс при хората с влошено сърдечно здраве (129), с минимални или без никакви странични ефекти при дози от 2 грама на ден.

При тази доза се наблюдава намаляване на кръвното налягане на хора с влошен глюкозен толеранс с почти 10 точки систолично. Също се вижда и някакво диастолично намаляване.

Доза от 4,5 грама GPLC е показала увеличение на нивата на азотен оксид след прием от 28 дни, но само при някои хора (1). Ефектът остава и при доза от 3 грама (48).

Ацетил Л-карнитин може да помогне с кръвното налягане на хора с лошо здравословно състояние (метаболитен синдром, високо кръвно). Това става благодарение на механизми, които подобряват кръвното налягане, без значение от състоянието на болестта, чрез азотен оксид. Не е ясно как се повлиява кръвното при хора с нормално кръвно налягане.

Влияние върху кръвния поток и вазорелаксацията:

Л-Карнитин под формата Пропионил-Л-Карнитин (PLC или GPLC, ако е свързан с глицин) показва подобрение в симптомите на интермитентно накуцване. Доза от 1-3 грама на ден показва повишение във времето, в което болните могат да ходят (131,132,133), повишава качеството им на живот (134). Тази полза изглежда не зависи от дозата. По-скоро ефектът е по-добър при хора с по-засилени симптоми, от колкото при хора с по-слаби такива.

PLC повлиява положително всички периферно-артериални болести, тъй като увеличава периферната микроциркулация (135,136). При хора с такива заболявания, Пропионил-Л-Карнитин води до повишена сила и представяне по време на упражнения (137). Упражненията сами по себе си имат терапевтично действие (138).

Влияние върху застаряване на сърдечно-съдовата система:

Със застаряването, дефекти в оксидативната фосфорилация се появяват ексклузивно в интерфибриларната митохондрия, която се намира между миофибрилите (139,149).

Заради нарушено оксидиране на субстрата, когато е представен в комплекси I, III и IV и липсата на облекчение при откачване, изглежда дефектът от застаряването на сърдечната митохондрия се намира във веригата за транспорт на електрони (74). Ензимна активност на комплекси от тип III (посредством свързване с цитохром C) и IV изглежда намалява по време на сърдечно застаряване (139, 140, 141, 142).

Тези щети може да са вторични от сърдечна исхемия (74). Тя причинява щети на въпросната верига за транспорт на електрони след 10-20 минути, чрез намаляване активността на комплекс I (143), намаляването на фосфорилацията в комплекс V и аденин нуклеотид транслоказа (144,145).

Комплекс III (143) и IV (146) са възпрепятствани при по-дълги периоди на исхемия. Наблюдава се и, че исхемията удря по-тежко старите хора от младите (147), въпреки наличието на определени щети и при двете групи (148).

Смята се, че ацетил Л-Карнитин се прицелва в тези дефекти чрез различните ползи за митохондрията, които обсъдихме. Една такава полза се наблюдава, когато на стари плъхове се дава болус Acetyl-L-Carnitine, 3 часа преди сърдечна исхемия, което предотвратява част от вредите (149). Същото обаче не се наблюдава при по-млади сърца с исхемия. И в двата случая щетите са идентични (149,74).

Друг вероятен механизъм са увеличаващите се нива на CPT1 в миокарда, без да влияят цялостните нива на карнитин (15). Спад в тази дейност се вижда с годините, което ще рече, че ако стимулираме процеса може да намалим промените, които настъпват с възрастта. В човешките сърца се наблюдава намалено окисляване на мастни киселини с годините, което води до промяна към сърдечно-глюкозния механизъм (150). Смята се, че е заради по-малката активност на CPT1 (152,153).

Л-карнитин и вторичната профилактика:

Един мета-анализ разглежда ролята на Л-карнитин във вторичната профилактика на сърдечна болест (154). Проверени са 13 опита по темата, в които са изследвани хора, пострадали от инфаркт на миокарда (155,156,157,158,159,160,161,162,163,164). Л-Карнитин е асоцииран с 27% по-нисък риск от смъртност причинена от всички случаи заради големи спадове в вентрикуларната аритмия и ангината. Не се наблюдава защитаващ ефект от сърдечна недостатъчност или повторен инфаркт на миокарда (154). Според авторите, карнитин може да е ефективен при хора с остър инфаркт на миокарда и стабилна стенокардия (154).

Ролята на L-carnitine при отслабването и изгарянето на мазнини!

Няколко проучвания разглеждат ролята на карнитина, който приемаме с храната и чрез хранителни добавки и как той влияе на изгарянето на подкожни мазнини.

Л-Карнитин е вещество, което може да премине през митохондриите, за да помогне на тялото ни да гори мазнини (72). Най-просто казано, Л-Карнитин се свързва с мастни киселини с дълга верига, за да отидат те за преобразуване в енергия, чрез въпросните митохондрии.

Когато стигне до външната мембрана, той започва да работи чрез подгрупа на карнитинови ацилтрансферази , които се наричат Карнитин Палмитоилтрансферази, за да премине; CPT1 и CPT2 са най-често срещаните транспортни агенти в този процес.

Стигаме до външната страна на вътрешната митохондриална мембрана. Тук се случва и въпросното конвертиране от и до Ацетил- Л-Карнитин, за което говорихме в началото. Това става чрез ензима карнитiн цилтрансфераза (CAT) – също подгрупа на карнитиновите ацилтрансферази. (73).

По-специфично, Л-Карнитин, както и Acetyl-COA молекулата се превръща в CoA молекула и acetyl-L-carnitine. Възможен е и противоположният процес, при който CoA си взима обратно ацетил групата. (73).

Във вътрешната мембрана, ацетил- Л-Карнитин се транспортира от CACT и може да отдаде ацетил групата си, за да захрани TCA цикъла. Това е един от двата начина, по които митохондриие може да вземат ацетил група.

Другият е чрез синтез от ацетат (74). Цитрат, създаден от митохондрията, и ацетат, създаден от цитозолните пероксизоми, се използват за свързването нa ацетил групите и CoA между стените на митохондриалната мембрана. Така се създава повече Acetyl-CoA, който при излишък на Л-Карнитин се използва за преобразуване в ALCAR.

Чрез тези няколко процеса, Л-кратнитин реално регулира работата на митохондриите и подпомага изгарянето на мазнини за енергия.

L-carnitine има и друга роля в митохондриите, извън биоенергичната!

Карнитинът е свързан с увеличаването на митохондриалния протеин, което значи увеличение на размера и плътността на митохондрията, както и на биогенезата (броя на митохондриите).

В един експеримент, учени слагат л-карнитин във водата на плъхове. След един месец се забелязва покачване на митохондриалната биогенеза в скелетните мускули (75).

Суплементацията с л-карнитин е свързвана с намален разпад на митохондриите след мускулно разтоварване. С други думи, запазва ръста в митохондрията, който упражненията предизвикват (76).

Л-карнитин за отслабване и изгаряне на мазнини!

Как действа карнитин при изгаряне на мазнини (бета-оксидация)?

Въпреки високото си разпространение и зависимостта на бета-оксидацията от него, приемът на Л-Карнитин чрез храната и хранителни добавки не показва позитивно влияние върху метаболизма на мазнините, освен ако няма състояние на дефицит (165, 166).

За такъв дефицит говорим при веганите и вегетарианците, както и при хора в по-напреднала възраст, както и при активно спортуващи. Ако храната ви не е достатъчно наситена с л-карнитин (най-вече от месо), или тялото ви има нарушено използване на л-карнитин, то може да има ефект от приема на веществото като метод за борба с наднорменото тегло (21).

Стандартен прием на хранителна добавка Л-карнитин не води до видима промяна на теглото или мастните запаси при плъхове (166,165), или при жени с наднормено тегло, които приемат 2 грама Л-карнитин дневно с аеробни упражнения (167).

Какви механизми и взаимодействия има веществото при изгарянето на мазнини?

На клетъчно ниво, наличието на карнитин под формата на хранителна добавка води до ензимни промени, които правят пътя на бета-оксидацията по-интензивен при комбинация с упражнения (168).

По време на тренировка, приема на Л-карнитин (като Л-Тартарат) може да доведе до по-добра употреба на субстрата, но изглежда не влияе на цялостната скорост на окисление на мазнините и глюкозата (169, 170). Скоростта на изгаряне на гликоген също не е повлияна (171). След упражнение има определена тенденция към увеличено окисляване на мазнините (172).

Дъмпинг на мастните киселини:

При плъхове, високи нива на захранване с Л-Карнитин водят до феномен наречен „Дъмпинг на мастни киселини“. При този процес ацетил групите на мастните киселини се изхвърлят в урината под формата на ацилкарнитин и ацетил карнитин, вместо като Co2 във въздуха (173).

Това се дължи на умението на карнитин да движи двупосочно ацил и ацетил групите вън от клетката и в плазмата, тъй като те могат да се натрупват по време на горене на мазнини в клетката (174). Ролята на управлението на тези бипродукти вън и вътре в клетката вероятно повлиява инсулиновата чувствителност, тъй като натрупването на бипродукти води до инсулинова резистенция (175).

Този ефект драстично се усилва при комбиниран прием с холин и кофеин, но въпреки възможността да увеличи калорийното съдържание на урината, тепърва ще се определи дали това може да е причина за загуба на мазнини при хора и животни (173).

Л-Карнитин има много механизми чрез които теоретично може да усили скоростта на изгаряне на мазнини. Все още не е открито, че това води до повече изгаряне на мазнини при прием като хранителна добавка. Изключение е, когато в тялото има дефицит, защото тогава приемът ще възстанови потенциала на тялото да гори мазнини.


Взаимодействие на карнитин с глюкозния метаболизъм

Л-Карнитин влияе на инсулиновата чувствителност и поемането на глюкоза по следния начин:

Проучване от 24-седмици, при което 2 грама ацетил Л-Карнитин са приемани всеки ден, е увеличило изхвърлянето на глюкоза при хора с риск от диабет. Стойностите в началото са 4.89+/-1.47, а в края - 6.72+/-3.12 mg/kg/min (130). Даже терапията с карнитин при дефицитно състояние може да предупреди за вероятна хипогликемия, причинена от въпросното отделяне на глюкоза (32).

Приемът на карнитин може да увеличи инсулиновата чувствителност при затлъстели хора и такива с увреден глюкозен толеранс (при пред-диабетно състяние и метаболитен синдром)(178,179,130). Подобренията в чувствителността се забелязват само след 10 дена, при доза от 2 грама. Едно от проучванията съветва хранителната добавка да се комбинира с хипокалорична диета (178).

Поне едно проучване доказва, че прием от 2 грама карнитин чрез добавка може да намали риска от гестационен диабет като предотвратява увеличение в плазмените нива на FFA, които са главна причина за този тип диабет и инсулиновата резистентност (180)

Механизмите, чрез които увеличава мускулната консумация на глюкоза са чрез стимулация на AMPK-медииран на глюкозен прием (181). Хранителните добавки с карнитин могат да намалят потискащите ефекти на TNF-a върху употребата на глюкоза (182).

Механизмите за увеличаване на инсулиновата чувствителност включват вкарването и изкарването на ацил и ацетил групи, от клетката в плазмата и обратно, за контролирано изхвърляне чрез урината. Карнитин може да прати тези групи и в митохондриите, за да се консумират по време на изгарянето на мазнини (бета-оксидация)(183). Чрез изхвърлянето предотвратява и натрупване, което води до скелетно-мускулна инсулинова резистентност. При наличие на такава, транспортът на карнитин влияе терапевтично (175,183).

Карнитин + инсулин = ???

Секрецията на инсулин може да увеличи отлагането на карнитин в мускулната тъкан, чрез стимулиране на органичния транспортер OCTN2, който вкарва карнитин в клетките (184). Това обикновено се наблюдава по време на хиперинсулинемия (700pM или повече), най-вече след хранене. При стабилните нива на инсулин същият ефект не се наблюдава (68).

Интересното е, че това ниво на инсулин може да се стигне по време на инсулинова резистентност (пред-диабет) и карнитин може да играе ролята на агент за отделяне на глюкоза, който е зависим от храната. Това може да обясни различията при хора с метаболитен синдром и здрави хора.

Високите нива на инсулин увеличават разпределението на карнитин в мускулите. Може би е добре да се приема карнитин с въглехидрати. Тези с високи нива на инсулин в нормално състояние може да нямат нужда от въглехидрати за този положителен ефект.

Карнитин и влиянието му върху скелетните мускули и физическото представяне

Води ли до увеличение в силата?

Ако разглеждаме само силата, то резултатите от проучванията са смесени. В най-общия случай е установено, че приемът на Л-Карнитин  под всякакви форми не води до увеличение на силата, независимо дали се приема преди тренировка или ежедневно (185, 186).

Друго проучване пък показва положителен ефект при силата в спринтове и по-голям работен капацитет, вероятно заради намаленото натрупване на лактат след еднократна доза от 4,5 грама GPLC, преди натоварването (187). Друго проучване разглежда 28-дневен прием, който показва положителен ефект при спринтове, ако дозата е 1,5 грама GPLC. Дозите от 3 до 4,5 грама са довели до обратен ефект в силата (188).

Ефект върху болки, контузии и възстановяване:

 • Маркери на пуриновия метаболизъм и на циркулиращите цистолични протеини (миоглобин, креатин киназа и свързващ се с мастни киселини протеин) са намалени след 2 гр. L-карнитин L-тартарат, приеман за 3 седмици от мъже, които правят силови тренировки (189, 190). Това може да се имитира и с чиста форма на L-карнитин (185). Възможен механизъм е и подобряването на оксигенацията на мускулите (191) и по-този начин възстановяването от анаеробични упражнения (190).
 • Прием на хранителни добавки под формата на ацетил l-карнитин или GPLC показва увеличение в нивата на азотния оксид (48) или плазмените нива на нитрат/нитрит (192,1) в дози от 1-3 грама, независимо от тренировки, което може да е свързано с гореспоменатата оксигенация на мускулната тъкан.
 • При сравнение на дози от 1 или 2 грама Л-карнитин (Л-тартарат), и в двата случая се намаляват маркерите на мускулно увреждане, въпреки че по-високата доза на серума на Карнитин (193). Това кара учените да проверят дали намаленото увреждане на мускулите влияе върху времето на възстановяване. За жалост не се вижда разлика между пласебо групата и групата с 2 грама Л-карнитин при две анаеробни тренировки през 3 часа (194).

Действието на карнитин при аеробни упражнения:

При обекти, които усещат високо изчерпване на гликоген след упражнение, концентрацията на ацилкарнитин в кръвта скача при хората, които приемат 3 грама дневно за седем дни.  Контролната група не усеща никакви промени в умората и скоростта на окисление на мазнините (195).

При разглеждане на действието върху хора, L-карнитин в доза от 15 грама може да увеличи аеробната издръжливост (195), но при по-малки дози от 2 грама няма подобно действие (197). 3 грама Глицин-Пропионил-L-Карнитин също не показват този ефект (186).

При хора с бъбречни проблеми се вижда по-голяма издръжливост, дори при по-малки дози от 20мг/кг тегло. Това обаче може да не е валидно за хора със здрави бъбреци (198).

Действието на карнитин при анаеробни упражнения:

Висока доза Л-карнитин при плъхове, в комбинация с кoфеин и холин, приети по хранителен път (за да промотират събирането на карнитин в тъканите (199), успява да увеличи максималния обем на кислорода. Точната доза е 5г/кг ацетил L-карнитин.

Няма консенсус по отношение на това дали нормални до високи дози Л-карнитин могат да подобрят представянето на атлетите (200,201), макар и механизмите, които се използват за подобрението на това представяне да съществуват при приема на хранителни добавки с карнитин (202)

Изследванията показват смесени резултати. Не изглежда да повлиява надеждно аеробния капацитет при нормалните дози, може да увеличи представянето при спринтове (дължина и максимална скорост). Изводите са, че увеличава работния обем при дози от 1,5 до 2 грама дневно. Все пак трябват още проучвания.

 

Как си взаимодейства L-carnitine с хормоните ни?

С андрогените:

Добавка L-Карнитин L-Тартарат в размер от 2 грама на ден показва в лабораторни условия по-голяма плътност на андрогенните рецептори в мускулните клетки след 21 дни (203). Това само по себе си може да не увеличи нивата на тестостерон, но може да усили ефекта му.

Въпросната доза не увеличава нивата на тестостерон, които са стимулирани от тренировки в продължение на 3-седмичен прием на добавки от здрави мъже (190) и въпреки това не усилва тестовите нива при мъже, които преминават през андропауза (мъжки еквивалент на менопаузата), макар и да контролира други симптоми (204).

Друго проучване с ацетил-L-карнитин показва, че той не увеличава нивата на тестостерон, но пък предотвратява спада в хормона, който е причинен от хроничен стрес (205).

Взаимодействие с хормон на растежа:

В същия експеримент е установено, че за тези 3 седмици са се увеличили нивата на IGF свързващ Протеин-3, които са провокирани от 180 минути упражнение. Това теоретично може да увеличи ефекта на IFG-1 и IGF-2, което им дава повече време в кръвта (190).

Карнитинът и умората

Карнитин и по-специално ацетил формата му се изследва във връзка със Синдрома на хроничната умора, тъй като е маркер на умората чрез променящите си нива и разпределението с в мозъка при почивка , и по-специално в префронталния кортекс (206). Това е последвано от намален прием на ALCAR в мозъка, което може да предхожда намалените неврални нива (207).

Умора при здрави хора и животни:

 

Прием на добавка Ацетил-L-карнитин в храната на животни увеличава амбулаторната им активност (обща пропътувана дистанция) и в млади, и в стари плъхове. Ръстът обаче е по-чувствителен при по-старите плъхове (80,208).

При стари, но иначе здрави хора, 2 грама ацетил l-карнитин в комбинация с 2 грама пропионил l-карнитин успяват да намалят умората, като в същото време облекчават симптомите на андропауза (еректилна дисфункция)(204). По-старите хора между 71 и 78 години усещат по-малко умора, получават облекчение на проблемите със съня, които са предизвикани от умората, и усещат по-малко умора след натоварване (209).

Умора при други болестни състояния:

 • Срещат се резултати на намалена умора при хора с чернодробна енцефалопатия, в следствие на намалени нива на амоняк, които причиняват въпросната умора (210), свалят качеството на живот (211) и вредят на когнитивните способности (212,213,214).

При положение, че тези ползи се виждат при терапевтично намаляване на амоняка, то много малко вероятно е да се срещнат при други болести. Връзката с действието против умора е случайно.

 • За сметка на това, прием на L-carnitine е показал подобрение в умората при хора с умора, причинена от цьолиакия, но това трябва да е придружено с диета освободена от глутен, за да се възстанови чревния прием на карнитин (53). Не е открит механизма, който повишава издръжливостта в този случай.
 • Като допълнителна терапия при ракови заболявания, L-карнитин може да намали умората индиректно, като увеличи чистото тегло и намали раковата кахексия (36,215,216). Дефицитът на карнитин е на лице при много форми на рак (35) и поправянето на тази липса теоретично може да премахне умората (37). Трябва да отбележим, че не всички проучвания са позитивни в тази посока (34), но дозите, които са помагали са между 2 и 3 грама L-карнитин или ацетил L-карнитин.

Взаимодействие с раковия метаболизъм

При допълваща терапия, L-карнитин е един от най-тестваните варианти. Смята се, че той може да бори кахексията (мускулното разграждане) и умората, които ракът причинява (33). Едноседмично проучване в две фази показва значимо подобрение в настроението, липсата на умора и съня (37). При проучване с 3 фази, L-карнитин показва много добро подобрение в издръжливостта на пациенти с напреднала форма на рак, особено по време на последната фаза (217).

Подобно проучване пък показва, че карнитиновите добавки сами по себе син ямат ефект върху умората. Когато обаче те са комбинирани с медроксипрогестерон или мегестрол ацетат, ейкозапентаен и талидомид, подобрението в издръжливостта, композицията на тялото и апетита е голямо (218).

Не можем да кажем, че карнитинът е превантивен агент по отношение на рак, но се изследва като потенциален  партньор на химиотерапията, за да се борят страничните ефекти от нея. Трябва да се установи дали ефектът е само при дефицит на веществото или и при нормални нива.

Как Л-карнитин влияе на красотата?

Карнитин под формата на L-carnitine L-tartarate е показал в лабораторни условия, че подкрепя растежа на фоликоли в косата, като в същото време намалява и апоптозата (смъртта на клетките) (219). Ефектът се появява при концентрации от 0.5uM и 5uM

Влияние при бременност и сексуалност

Тук информацията не е много, но едно проучване тества формула, която съдържа L-карнитин, давана на безплодни мъже. Резултатите от експеримента са подобрени параметри на спермата (220).

Взаимодействие на L-карнитин с други нутриенти

Алфа-Липоева Киселина

ALA и карнитин са митохондриално близки молекули, тъй като ацетил групите, които се изпращат във вътрешната митохондриална мембрана могат да се използват за синтез на въпросната киселина (221).

Алфа-Липоева Киселина приета през устата, в комбинация с ацетил l-карнитин, се асоциира с намалено окисление на митохондриите (208). ALCAR самостоятелно е асоцииран с повече оксидация, в следствие на увеличената метаболитна активност (80). Това обаче зависи от размера на дозата. По-малките дози в изолация може да не доведат до увеличаване на окислението, докато по-големите го правят (85).

Холин

Холин в доза от 20мг/кг телесно тегло изглежда запазва статуса на L-карнитин при хора и морски свинчета, но не и при плъхове, като намалява изхвърлянето чрез урината и като увеличава отлагането на карнитин в мускулната тъкан (222,223). Все пак, поне едно проучване доказва, че ефектите от карнитин не се увеличават от усиленото отлагане (224).

Поглъщането на L-Карнитин и Холин от плъхове помага за намаляването на мазнините (225). И при хора (226) е така, но не успява да бъде увеличено с упражнения. Това може да се дължи на ниската доза приложена при хората (0.68 грама L-carnitine L-tartarate и 0.94 грама choline bitartarate).

В изолирани неврони, холин и карнитин показват синергизъм в продукцията на ацетилхолин. До този момент не е било възможно стимулирането на ацетилхолинова продукция в изолация, но с концентрацията на холин от 20uM производството се увеличава с 36%. (227). Проучване с плъхове открива уголемяване на продукцията с 18%, но и обратен ефект при плъхове сукалчета (228). Няма проучвания по темата с хора.

Соеви изофлавони

Соевите Изофлавони успяват да усилят ограничаващият горенето на мазнини ензим Карнитин Палмоил Трансфераза 1 (229). Карнитин може да прави това нещо също, а комбинацията от двете показва синергитичен ефект (230). Комбинацията показва ефикасност при плъхове с увеличение на CPT-I с 40% и Коензим А Синтаза с 50%. Синергизъм се наблюдава и при живи организми, което прави тази комбинация добра за сваляне на излишно тегло (231).

Коензим Q10 (CoQ10)

Коензим Q10 е митохондриален нутриент, който е много важен за веригата за транспорт на електрони. Има доказателство, че и CoQ10, и карнитин са в дефицит при хора със сърдечна недостатъчност. Комбинацията от двете води до увеличение на качеството на живот и намаление на възпалението в рамките на 12 седмици (232)

Алкохол

Алкохолът, в някои случаи просто етанол, е добър начин за релаксация. Оказва се, че Ацетил L-карнитин дава защитни ефекти срещу причинените от етанол невродегенеративни процеси. ALCAR се използва с тази цел в много проучвания, заради възможността си да преминава кръвно-мозъчната бариера по-лесно.

При дози от 2ng/mL във водата за пиене на плъхове (доста ниска доза в човешки еквивалент) успява да защити мозъка до определена степен от оксидативните вреди на алкохола (112). Едно 90-дневно проучване показва , че при 2 грама ацетил L-карнитин има големи подобрения в когнитивните умения, макар и в началото хората да са имали дефицит на такива (233)

Механизмът на антиоксидация може да увеличава ефекта на антиоксидантен ензим, който познаваме като Супероксид Дисмутаза (111).

Алкохола показва умение да намали приема на глюкоза в мозъка чрез намалена активност на GLUT1 транспорта (234,235). Това става на генетично ниво, вместо намалението да става чрез блокиране на процеса. GLUT1 е транспортер, който отговаря за главния транспорт на глюкоза на ниво кръвно-мозъчна бариера (236).

ALCAR може да намали тези вредни ефекти (237). Прием на 50uM етанол и 200uM ацетил l-карнитин предотвратява регулацията надолу на GLUT1, и то напълно. Същият ефект се наблюдава в живи организми, в случая на плъхове (237). Ацетил формата на карнитин намалява и пропускливостта на алкохол в кръвно-мозъчната бариера (237).

Кофеин

Едно малко пилотно изследване на 5 ръгби играчи показва интересна тенденция. Направен е тест с ергометър, който се състои от 45 минути предварителна умора (натоварване с 60% от максималния капацитет на кислород), последвано от натоварване  с 80% капацитет, до пълно изтощение. Направен е прием на 15 грама L-карнитин с 5 милиграма/килограм кофеин, който подобрява физическата издръжливост повече от колкото всяко едно от веществата по отделно. Можем да кажем, че между тях има синергизъм (196).

DHEA

Направени са изводи, че DHEA може да увеличи чувствителността на червените кръвни клетки към оксидативен стрес, при концентрации подобни на тези при прием на хранителни добавки (238). По-големите концентрации от 2mM например могат да провокират неокисляваща клетъчна смърт, но не са релевантни на концентрациите при орален прием на хранителни добавки в стандартна доза (239).

L-карнитин упражнява антиоксидативен ефект на ниво мембраната на червените кръвни клетки (240), което може да доведе до резултат на удължено оцеляване на клетките в лабораторни условия (241).

Едно проучване разглежда плъхове при прием на 194мг/кг L-карнитин L-тартарат във водата за пиене и DHEA сулфат в доза от 1мг/кг. Нито една от субстанциите сама по себе си не повлиява червените кръвни телца, но комбинацията води до намаляване на броя им с 12,1% и на хематокрита с 9,7%. Хемоглобинът и другите показатели на еритроцитите остават незасегнати при всички групи (118).

От това може да съдим, че двете вещества си взаимодействат на ниво червени кръвни клетки, но няма клинична информация за това дали има ползва, вреда или нито едно от двете. Нужна е повече информация.

Безопасност и токсикология на L-карнитин

Проучване за безопасността на L-карнитин L-тартарат разглежда ежедневен прием от 3 грама в продължение на 3 седмици при 21 здрави мъже. Не се наблюдават отклонения от нормалните параметри на кръвта и ензиите. Това е доказателство, че субстанцията е безопасна при орален прием под форма на хранителна добавка (242).

При състояние на карнитинов дефицит (което може да не е напълно приложимо при здрави хора) препоръчителната доза Левокарнитин (L-carnitine) е 100-400 милиграма на килограм телесно тегло.

Като цяло, не е открита токсичност свързана със стандарните дози L-карнитин под формата на хранителни добавки.

Няколко проучвания откриват доброкачествен неблагоприятен ефект на странна миризма, който се получава от формацията на триметиламини – но се появява при едва 4% от случаите (110) Някои автори докладват в същото проучване, че миризмата се облекчава чрез прием на рибофлавин.

 29 ноем. 2014


Още новини

Празнично работно време и доставки

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКИ И РАБОТНОТО НИ ВРЕМЕ ЗА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ЗА 2017г.Ако се чудите кога и с какво работно време ще бъде физическият ни магазин в гр. Пловдив, ул. Гладстон 90:24, 25, 26 – ПОЧИВНИ ДНИ27 – 11:00ч – ...

Mr. Olympia 2017 - СНИМКИ + Класиране

От 14 до 17 септември 2017г в Лас Вегас се проведе 53-тото издание на най-силното състезание за бодибилдинг и фитнес - Мистър Олимпия 2017. Какво ще видите в статията?Класирания + снимки в следните категории :- Mens Classic Physique Mr. ...