Мастноразтворими витамини - ползи и източници

Мастноразтворими витамини - ползи и източници

Мастноразтворими витамини - ползи и източници

 Карло Катранджиев
 От 7 дек. 2014

Към мастноразтворимите витамини се включват Витамин A, D, E и К. Те се наричат мастноразтворими, защото се усвояват единствено при наличието на мазнини, а резорбцията им се осъществява в тънкото черво.

Витамин A
Той е известен още и като ретинол. Съдържа се основно в храни от животински произход, а неговите провитамини (бета-каротин, алфа-каротин, крипто-ксантин и т.н.) се срещат предимно в продукти с растителен произход. Бета-Каротинът е най-важен за нас, неговата провитаминна активност е най-висока. 
Витамин А е неободим за развитието на костната система, доброто зрение и нормалното състояние на епителните клетки на кожата и лигавиците. Важен витамин е също и за зъбите, половата система и за нормалното функциониране на имунната ни система. Известно е, че Витамин А и бета-каротиниът имат силно изразено антиоксидантно действие.
При недостатъчен прием и дефицит на Витамин А се наблюдава изоставане в растежа на децата и подраставащите, нарушава се зрението, сухата и лющеща се кожа също са признаци на дефицит на витамина, както и слаба имунна система. 
При продължително и неправилно приемане на аптечни медикаменти, макар и рядко, може да настъпи хивервитаминоза А. Протича със следните симптоми намален апетит, главоболие, поражения върху кожата, чупливост на костите и др.
Предозирането с Бета-каротин се нарича каротинемия. Кожата пожълтява, което се бърка често с жълтеница, но при това състояние очните склери не пожълтяват. 
Това състояние се наблюдава, когато се приема продължително време големи количества моркови или кайсии, както и хранителни добавки съдържащи провитамин А.

Източници на Витамин А:  рибено масло, хайвер, яйчен жълтък, говежди черен дроб, масло и млечни продукти.
Източници на провитамин А: спанак, коприва, броколи, моркови, тиква, кайсии, домати, червени пиперки, портокали, мандарини, нектарини, диня и т.н.
Препоръчителни дневни дози:
РЕ = ретинол еквиваленти
За Мъже – не повече от 9 000 микрограма РЕ
За Жени – не повече от 7 500 микрограма РЕ
При деца:
Кърмачета – 900 микрограма РЕ
1-3 години – 1 800 мкг РЕ
4-5 години -  3 000 мкг РЕ
6-12 години – 4 500 мкг РЕ
12-19 години – 6 000 мкг РЕ

Витамин D
Витамина е известен още под названието калцифероли. Той обхваща група вещества притежаващи противорахитично действие. Подпомага усвояването на калциевите и фосфорните соли, също участва и в техния метаболизъм.
Важен е за образуването на костната тъкан, следователно и за растежа, необходим е за синтеза на хормоните н надбъбречните и половите жлези.
При продължителен недостиг на витамин D децата и кърмачетата стадат от рахит. Когато костите обеднеят на калций те се размекват и деформират. Неблагоприятно отражение също дава на мускулатурата и нервната система. При по-възрастните кариеса също е следствие от липса на витамин D.
Хората си набавяме витамина от храната и от слънцето. Витаминът, който се образува в кожата е холекалциферол (Витамин D3). Приема на витамина чрез храната или хранителни добавки е препоръчителен, защото голяма част от населението не се излага достатъчно на слънце, особено през някои сезони на годината. 

Източници на витамин D:  скумрия, сьомга, сардина, риба тон, скариди, млечните продукти и масло, яйчния жълтък, в пилешкия и телешкия черен дроб.
Лесно можем да си набавим необходимите дози витамин D, чрез излагане на слънце за 30 минути до 1 час.
Необходимото количество Витамин D е представено като холекалциферол – Витамин D3. 
Препоръчителни дневни дози:
За мъже: 5 микрограма
За жени: 5 микрограма

Витамин K
Другото му наименование е филохинони, той участва в кръвосъсирването и предотвратява кръвоизливите. Необходим е за растежа и стимулира дейността на гладката мускулатура.
Авитаминоза К се среща рядко.
Източниците на Витамин К са: спанак, лапад, зеле, броколи, домати, бобови храни, черният дроб и яйцата.
Възможна интоксикация е само при прием на свръхдози синтетичен Витамин K.
При прием на големи количества от витамин от естествени източници той не причинява интоксикация.

Витамин Е
Той обхваща група от осем мастноразтворими съединения, от които алфа-токоферолът е с най-голямо физиологично значение за човека. Съставлява почти изцяло нашия хранителен прием на токофероли. Витамин е антиоксидант, участва в синтеза на нукеиновите киселини и нукеотидите, притежава липотропен ефект. Необходим е за нормалния растеж, има важно значение за разможителната способност на човека.
Хиповитаминоза Е може да се прояви само при дълги приеми на витамина, например година или по-дълго време и то във високи дози.
Хиповитаминоза Е се проявява с анемия, увреждане на черния дроб, мускулна дистрофия и безплодие. 
Източниците на Витамин Е са също и добри източници на полиненаситени мастни киселини.

Източници на витамин E: растителните масла, бадем, фъстъци, орехи, слънчогледови семки, соя, рапица, в зародишите на зърнените храни и от там в ъплнозърнестите изделия. 
Необходим дневен прием:
Изразява се в алфа-ТЕ = алфа токоферол еквиваленти
За мъже:  15 милиграма алфа ТЕ
За жени: 15 милиграма алфа ТЕ

Разгледайте продуктите от категорията ни Витамини и Минерали, където можете да откриете много варианти за качествени източници на мастноразтворими витамини под формата на хранителни добавки.


 

Статията написа Карло Катранджиев

  Завършил съм в УХТ със специалност Храни, Хранене и Диететика. Спорта, здравословният начин на живот и хранителните добавки са нещата, за които обичам да пиша, проучвам и споделям информация.Още новини

ВИДЕО: Арнолд Шварценегер нападнат в Африка

71 годишния бивш губернатор на Калифорния е нападнат и изритан брутално в гръб от непознат мъж. Неприятната случка се развива по време на състезание за скачане на въже, на което Арнолд е бил гост съдия.Правейки си селфи с ...

GO ON Nutrition - Нова марка в наличност!

GO ON Nutrition е марка хранителни добавки, която базира цялостното си развитие върху целта си да представя спортни добавки с премиум качество и на конкурентни цени.Опитът, съвременният ноу-хау, високотехнологичните ...