10 практични съвета за ефективното изгаряне на мазнини

10 практични съвета за ефективното изгаряне на мазнини

10 практични съвета за ефективното изгаряне на мазнини

 Ст. Костадинов
 От 6 апр. 2016















Готови ли сте да изгорите излишните мазнини?

В тази статия сме събрали 10 от най-важните принципа, които да спазвате, когато сте в период за изчистване и елиминиране на подкожните мазнини.

Съвет #1  - „Изчистете“ кухнята
Под изчистване на кухнята имаме в предвид да изчистите излишната храна (junk food) от вашият хладилник и шкафове, в които държите разни снаксове, шоколади и всякакви подобни храни които могат  да нарушат вашата диета и да ви възпрепятстват към постигането на вашите цели.
Може да си мислите, че сте със желязна воля, но след известно време когато нивата на лептин започнат да падат и изпитате глад за нещо „забранено“ ще посегнете именно към хладилника. А когато знаете, че в хладилника ви няма нищо е една идея по-добре, понеже едва ли ще тръгнете до магазина специално за да си вземете нещо сладко и да нарушите диетата си.
В случая е добре да имате под ръка пресни плодове или доза протеин, които са идеален заместител и най-добрият приятел на всеки, който се справя трудно с апетита за сладки храни.


Съвет #2 – Комбинирайте кардио вариациите

Вечният дебат е дали да правим високо интензивно кардио или монотонно кардио.
Нашият съвет е да ги комбинирате.
Монотонното кардио дава възможност за по-дълга кардио сесия и е предпочитано от хора с по-наднормено тегло. Високо интензивното кардио пък от своя страна забързва обмяната на веществата и повишава окислението на мазнините, което продължава часове след проведената тренировка.
Чудите се кое от двете да изберете?
Отговорът е – и двете.
Кардио тренировката трябва да бъде предизвикателна и прогресираща както тренировката ви с тежести. Това е един от най-важните фактори при всяка тренировка, а именно да има постоянен прогрес и постоянно стресиране на организма.
Съгласете се, че ако тренирате по един и същ начин в продължение на 5 или 6 месеца ефекта от тренировката ви ще се изчерпа, понеже тялото ви ще е свикнало на натоварването.
Именно заради това ви казваме да разнообразявате кардио тренировките си. Редувайте 2 тренировки с монотонно кардио след което 2 тренировки с високо интензивно кардио.

Съвет #3 – Пийте зелен чай

Зеленият чай трябва да бъде напитка номер едно след водата в режима ви за сваляне. Този здравословен елексир ще помогне със забързването на вашият метаболизъм, което пък ще ви помогне да изгорите повече калории дневно. Зеленият чай е също и добър антиоксидант който ще ви помогне да се чувствате по-енергични и свежи по време и след тренировката ви, което е изключително важно по време на режим за сваляне на излишните мазнини.
Казано накратко зеленият чай е напитка номер едно, ако искате да бъдете по-изчистени.

Съвет #4 – Не забравяйте въглехидратите

Доста хора забравят, че мазнините „горят“ именно в огъня на въглехидратите.
Определено намалянето на въглехидрати дава бърз напредък, но този подход представлява нож с две остриета. Резултатите са бързи в началото, но след като намалим въглехидратите и ги задържим  в нисък прием е възможно да се получи забавяне на метаболизма, спиране на топенето на мазнини, отпадналост, а от там и ще се повиши желанието ви да „съгрешите“ с нещо вредно.

Решението?  - Добро разпределяне на въглехидратите.
Няма нищо лошо в това да държите въглехидратите ниски, като не е желателно да ги изключвате напълно! Но все пак имайте поне 2 зареждащи дни с въглехидрати.
Зареждащите дни представляват прием на по-голямо количество въглехидрати. Като е желателно да „заредите“ с качествени въглехидрати като овесени ядки, картофи, ориз.
Не се изкушавайте да зареждате с вредна храна, защото ще се върнете с една стъпка назад при свалянето на мазнини. Зареждането се прави с цел да се рестартира метаболизмът ви. При няколко последователни дни с ниски въглехидрати както казахме метаболизма започва да се забавя и е нужно да включите именно зареждащия ден, когато усетите, че нещата вървят към забавяне на метаболизма и отпадналост.
Зареждането ще ви направи и по-щастливи и в по-добро настроение понеже благодарение на въглехидратите се освобождава серотин (хормонът на щастието).

Съвет #5  - Достатъчно сън.

Сънят е още един задължителен компонент към програмата за сваляне.
Недоспиването ще намали инсулиновата чувствителност, което означава, че инсулина като хормон ще бъде по-малко ефективен при разпределянето на глюкозата от кръвта в мускулните клетки.
Съветваме ви да спите поне 7-8 часа. И да лягате преди или около полунощ.
Колкото повече време сте будни след полунощ, толкова по-вероятно е да огладнеете и да решите да хапнете нещо, което не е включено към хранителният ви режим.

Съвет
#7 Повишете приема на протеин с 10-20 процента

Повишаването на протеина в хранителният ви режим също ще помогне за топенето на мазнини.
Богатите на протеин храни не само ще ви държат по-заситени, но те също така имат и по-висок термогенен ефект.
Това означава, че калорийния дефицит ще се увеличи, а от там следва и по-голяма загуба на мазнини и както казахме предпазване на мускулите от разпад.

Съвет#8 –Пийте достатъчно вода

Приемайте поне 4-5 литра на ден за да бъдете добре хидратирани.
Тук също може да приложите една хитрост като приемате 1 чаша вода преди хранене, чрез което да залъжете по някакъв начин стомаха си, че е пълен с нещо, а от там и да приемате по-малко количество храна след това.
Когато сте добре хидратирани метаболизмът ви работи на максимална скорост. Дори леко дехидратиране забавя доста метаболизма.
Не пренебрегвайте водата, изключително важно е да сте приели поне 4 литра на ден за да функционира добре организма ви.

Съвет#9 –Изградете си меню

Под това да си изградите меню имаме в предвид да разгледате храните подходящи за диета за сваляне на мазнини като например: чисто месо, яйца, извара, ориз, овесени ядки, картофи , ядки (бадеми, орехи), маслини, краставици, от плодовете е препоръчително да се ограничавате до зелени ябълки и грейпфрут. Всичко зависи от това каква форма искате да постигнете и колко сте готови да се жертвате.
Така, че изгответе си списък с подходящи храни, ако е нужно дръжте този списък пред вас и се старайте да не го нарушавате.

Съвет # 10Хранителни добавки за топене на мазнини.

Тук ще бъдем по-кратки.
Добавките са наречени добавки именно поради факта, че са добавка към храната. Тоест, ако диетата ви не е на ниво не очаквайте при прием на добавки да се случват чудеса. Но, ако сте стриктни към диетата си и искате да засилите ефекта на топене на мазнини, би било добре да добавите продукт стимулираш топенето на мазнини като Л-Карнитин, липотропен или термогенен фет-бърнър.
В сайта ни има достатъчно подобни продукти, които биха ви помогнали с топенето на мазнини. к <

Това бяха десетте най-важни съвета за топене на мазнини според нас. Въоръжете се с търпение, бъдете стриктни и последователни, след това просто се наслаждавайте на промяната, която виждате в огледалото. Добрият хранителен режим по никакъв начин не трябва да ви тормози и да се спазва само за лятото. Стремете се да го превърнете в начин на живот.
Успех със свалянето и постигането на желаната форма!

Източници:
1. http://www.bodybuilding.com/
2. https://www.youtube.com/watch?v=BQqI9KOWZYs

Статията написа Ст. Костадинов

 



Още новини

ВИДЕО: Арнолд Шварценегер нападнат в Африка

71 годишния бивш губернатор на Калифорния е нападнат и изритан брутално в гръб от непознат мъж. Неприятната случка се развива по време на състезание за скачане на въже, на което Арнолд е бил гост съдия.Правейки си селфи с ...

GO ON Nutrition - Нова марка в наличност!

GO ON Nutrition е марка хранителни добавки, която базира цялостното си развитие върху целта си да представя спортни добавки с премиум качество и на конкурентни цени.Опитът, съвременният ноу-хау, високотехнологичните ...